Ondernemend

‘Ik sta naast de ondernemer’

Zo’n 15 jaar geleden begon René Schuurman zijn onderneming AKSP Advies: Administratiekantoor Schuurman en Partners. Naast dat hij de financiële administratie van een onderneming van A tot Z kan regelen, geeft hij ook belastingadvies en financiële coaching. “Ik sta naast de ondernemer en werk samen met de ondernemer om zijn of haar doelstellingen te realiseren,” vertelt de boekhouder.

René is er voor MKB- en ZZP-ondernemers, verenigingen, stichtingen en particulieren. “Sommigen ondernemers hebben simpelweg geen tijd om hun administratie zelf te regelen, anderen hebben wilde plannen en kunnen daar wel een sparringpartner bij gebruiken. Ik denk en reken dan mee. Ik heb een uitgebreid netwerk. Als ondernemer is het belangrijk om mensen te kennen en om je contacten te onderhouden. De Partners van ASKP Advies zijn onder andere fiscalisten, HR professionals en advocaten. Daarnaast ben ik aangesloten bij de ABCO Nederland, een netwerk voor kantoren die werkzaam zijn in de administratieve-, fiscale- of accountancybranche. Een keer in de zoveel tijd komen we samen. Nu is dat via Zoom.” Het kantoor van AKSP Advies is gevestigd in het Ondernemerscentrum Zutphen. “Hier zitten circa 20 ondernemers, die elkaar ook opzoeken. Als ik ergens meer informatie over wil hebben dan vraag ik dat ook na, zodat ik mijn klanten optimaal kan helpen.”

Luisterend oor
Deze coronaperiode is een onzekere periode voor veel ondernemers. De ontwikkelingen gaan snel en daarbij moet René snel schakelen. “Je hebt er een dagtaak aan om overal van op de hoogte blijven”, lacht hij. “Hoe ik dat doe? Via fora, het nieuws, vakbladen en LinkedIn. Er valt heel veel informatie te verkrijgen.” Aan zijn klanten probeert de boekhouder vooral een luisterend oor te bieden en ze gerust te stellen. “Soms is het beter om er even een dag overheen te laten gaan, voordat je een beslissing neemt.”

Geen verrassingen
Om er voor te zorgen dat de klant niet voor verrassingen komt te staan, maakt René gebruik van boekhoudbundels voor een vast tarief. “We maken duidelijke afspraken over wie wat doet. Zo weet de klant altijd waar hij aan toe is.” Het overgrote deel gaat digitaal. “Dat is wel zo makkelijk. Het aanbod van administratieve software is erg groot. Mocht een ondernemer nog geen software hebben, dan kan ik hem daarin adviseren.” Wat René als boekhouder onderscheidt? “De persoon. Op mijn website staat een filmpje waarin ik wat meer vertel over wie ik ben en wat ik doe. Mensen kunnen mij zo zien en horen. Daarnaast moet het ook klikken. Je gaat een samenwerking aan voor een langere periode. Daarvoor moet je wel een open relatie hebben en elkaar dingen durven te vragen. Daarom is het altijd mogelijk om een keer langs te komen om de sfeer te proeven.”

https://www.youtube.com/watch?v=Mbed5JKrlN4&feature=emb_logo

AKSP Advies
Administraties | Belastingadvies |Financiële coaching
Zonnehorst 5
7207 BT Zutphen
T: 0575-743 541
E: info@aksp.nl
I: www.aksp.nl