Stedendriehoek

Onderduik in Brummen

ZUTPHEN/BRUMMEN – ‘Het geheime luik. 876 dagen onderduik in Brummen’ is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Menno Tamminga. De feestelijke presentatie is uitgesteld vanwege de coronamaatregelen, maar het boekje is wel al te koop via de website www.geitenpers.nl en bij verschillende boekwinkels in de regio. Het geheime luik is een waargebeurd verhaal over een Joodse familie die in Zutphen en in Brummen moest onderduiken. Uitgeverij De Geiten Pers publiceert deze uitgave ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.

Journalist en redacteur Menno Tamminga is onder meer bekend van zijn economische columns in de NRC. Hij woont in Zutphen en is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Van zijn hand verscheen recentelijk ook ‘Wij zijn vrij!, een geschiedenis van de bevrijding van Zutphen’, op basis van meer dan 20 dagboeken uit 1944 en 1945.

Het geheime luik is een aangrijpend verhaal over een zus en een broer (zie foto) die bijna drie jaar samen ondergedoken zaten in Brummen. Voor deze uitgave werden twee bijzondere foto’s uit familiebezit ter beschikking gesteld. De auteur heeft zijn honorarium bestemd voor de Stolpersteine Stichting Zutphen. Het boekje is de 40e uitgave van De Geiten Pers.

De Geiten Pers is een literaire uitgeverij van lokale verhalen over Brummen en Eerbeek, geschreven door professionele, vaak landelijk bekende schrijvers. Voorgangers van Menno Tamminga waren onder anderen Bas Steman, Martine Letterie, Coen Simon, Jolande Withuis, Jan Brokken, A.L. Snijders, Jan Siebelink, Lydia Rood en Laurens Hoevenaren. Het gaat om bibliofiele publicaties, die met zorg worden uitgegeven in een eenmalige oplage van dit keer 500 exemplaren.

De reeks boekjes van De Geiten Pers bevat nu 40 publicaties, deels nog verkrijgbaar via de website www.geitenpers.nl, bij de bibliotheken in Brummen, Eerbeek en Twello en bij een groot aantal boekwinkels door het hele land.