Stedendriehoek

Ondanks de crisis op het podium

ZUTPHEN – Een crisis zorgt voor ellende, maar ook voor verbroedering. Samen voor Zutphen is daar een voorbeeld van. De samenwerking tussen lokale omroep Berkelstroom, theater De Hanzehof en een aantal andere partijen mondde uit in een livestreamkanaal dat op de eerste plaats ontspanning brengt in de huiskamers.

‘Verbinder’ Gerbrand Pot van Bfm: “Het theater zit deze dagen noodgedwongen met lege zalen. Wij hebben alle mogelijkheden om technische verbindingen te maken. Vandaar deze livestream.”

Afgelopen vrijdag was de eerste uitzending van een uur. Presentator Jelle van der Meulen liet een aantal video’s van artiesten zien en gaf kijktips, Wilco de Jonge van Bfm bracht het laatste virusnieuws en zangeres/muzikant Marise den Bakker (zie foto) uit Baak trad op. Ze is achttien, zit in het tweede jaar van de Herman Broodacademie en speelde vier eigen composities. De eerste drie op piano, daarna op gitaar. “Ik werd donderdag gebeld”, vertelt Marise. “Daarom kon ik zo snel geen gitarist regelen. Maar ik hoop volgende keer met mijn gitarist op het podium te staan. Met zijn tweeën mag nog net in deze tijd, geloof ik.”

Marise volgt haar opleiding nu online, vanuit huis, zoals veel van haar generatiegenoten. “Ik vind het vreselijk. Ik ben bijna nooit thuis en altijd bezig. Met vrienden, met optreden enzovoort. Ik heb iedere dag vijf kilometer gewandeld om mijn hoofd een beetje leeg te maken. Maar ik vind het wel saai.”

De oud-leerlinge van het Isendoorn College noemt het daarom ‘geweldig’ dat ze de kans kreeg op te treden bij Samen voor Zutphen. Ze bracht onder andere het zelf gecomponeerde ‘Regen’. Omdat ze tot een jaar geleden de angsten die in haar rond woedden, bezworen wist als het regende. “Want dan hoorde ik dat geluid en daar werd ik rustig van.” Marise hoopt dat haar nummers datzelfde effect hebben op de kijkers van het live-kanaal Samen voor Zutphen. Voor meer informatie: www.samenvoorzutphen.nl.

(Foto: Edwin Walvisch)