Stedendriehoek

Omgaan met verlies en rouw

BRUMMEN – Op woensdag 13 maart start Stichting Welzijn Brummen met een contactgroep ‘Omgaan met verlies’. De contactgroep bestaat uit acht deelnemers die onlangs, of langere tijd geleden, iemand hebben verloren en die een weg zoeken om hiermee om te gaan. De groep wordt begeleid door Karin van Aalst, deskundig professional op het gebied van verdriet, verlies en rouw.

Iedereen maakt verlies en rouw mee in zijn leven. Vaak is het zoeken naar een manier hoe hiermee om te gaan. Nadat je iemand bent verloren, kan het leven aan de ene kant stilstaan en tegelijkertijd aan de andere kant doorgaan. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar dat kan behoorlijk moeilijk zijn. Het kan helpend zijn om meer te weten over hoe een rouwproces in het algemeen werkt, om vervolgens je eigen proces in beeld te krijgen. Daarnaast is gebleken dat wanneer ‘gelijkgestemden’ in contact komen met elkaar, dit helpt om met eigen verdriet om te gaan.

Stichting Welzijn Brummen biedt deze contactgroep aan, waarbij je stilstaat bij ‘een eigen manier van omgaan met verlies’ en in contact komt met mensen die ook te maken hebben (gehad) met het verlies van een dierbare. Door middel van deze groep creëert Stichting Welzijn Brummen een veilige omgeving waarin mensen hun hart kunnen luchten, steun kunnen geven en kunnen ontvangen en hun verdriet en zorgen kunnen delen. Dit gaat soms gepaard met een traan, maar zeker ook met een lach. Want dat is wat we uiteindelijk willen: het verdriet overleven en met een (glim)lach verder kunnen gaan.

Eigen situatie

In de vier bijeenkomsten wordt uitgelegd hoe rouw en een rouwproces werken, met aandacht voor jouw eigen situatie. Je leert hoe je verlies kunt dragen, mee kunt nemen in jouw dagelijkse leven. Je leert het verlies niet te verwerken, maar je leert het verlies anders vast te houden. Na vier bijeenkomsten wordt met de groep al dan niet besloten om maandelijks met elkaar in contact te blijven via bijeenkomsten die in Plein 5 zullen plaatsvinden.

“Heb jij te maken (gehad) met het verlies van een dierbare, waar je (nog steeds) last van ervaart? Weet je niet hoe je verder moet? Wordt je verdriet niet minder? Wil je weten hoe anderen omgaan met verlies en verdriet? Voel je je eenzaam in je verdriet? Dan zijn deze workshops wellicht wel iets voor jou”, aldus de organisatie.

De bijeenkomsten vinden plaats in Plein 5, Graaf van Limburg Stirumplein 5 in Brummen op de volgende woensdagochtenden: 13 maart, 27 maart, 10 april, 24 april, telkens van 10.00 tot 11.30 uur. Deelname is gratis. “Heb je interesse? Stuur dan een mail naar: k.vanaalst@welzijnbrummen.nl. Karin zal telefonisch contact met je opnemen, om naar jouw verhaal en eventuele vragen te luisteren. Samen bespreken we of deelname voor jou passend is. Je mag ook bellen naar 0575-561988 (op woensdag en donderdag).”