Stedendriehoek

Nu is er aandacht voor jou

ZUTPHEN – “Wanneer je vader of moeder psychische- en/of verslavingsproblemen heeft (gehad), kan dat ingrijpende gevolgen voor jou zelf hebben. Misschien heb je wel gemerkt dat er minder aandacht is voor jou, omdat je ouders vaak al genoeg problemen aan hun hoofd hebben. Waarschijnlijk ben je gewend om altijd rekening te houden met je ouders en is je leven er op ingericht om elk moment voor ze klaar te staan. Je leeft met je ouders mee, maar wil ook je eigen leven leiden”, aldus Inge Gammauf.

Het is belangrijk om er over te kunnen praten

“De buitenwereld ziet meestal niet hoe het er bij jullie thuis werkelijk aan toe gaat. Het is best moeilijk om hierover te vertellen tegen vrienden of bekenden. Het kan ook zijn dat je je schuldig voelt of schaamt over hoe het is en voel je je schuldig naar je ouders als je erover deelt met je omgeving. En als je het deelt, kunnen anderen zich meestal niet echt een voorstelling maken over wat jij meemaakt; ze leven wel met je mee, maar echt begrijpen kunnen zij het niet. Hierdoor kun je je alleen voelen. Het delen van je gevoelens met iemand die het kan begrijpen, kan heel erg opluchten. Het kan ook helpend zijn om je gedachten hierdoor op een rijtje te krijgen. Vooral als het door de zorgen best vol in je hoofd is. Daarom is het belangrijk om er over te praten.”

Hoe zorg je goed voor jezelf?

“In de groep Nu jij!, een ondersteuningsgroep voor jongeren van 16 tot 25 jaar van wie (een van) de ouder(s) psychische- of verslavingsproblemen heeft, kun je ervaringen uitwisselen met jongeren in dezelfde situatie. Je kunt herkenning, begrip en steun bij elkaar vinden. Ook kan het een hele opluchting zijn om te ontdekken dat je niet de enige bent. Goed voor jezelf zorgen kan best een uitdaging zijn. Tijdens de training krijg je hier handvatten voor.”

Wat ga je doen?

“In de groep kun je vragen stellen over en delen we begrijpelijke informatie over de ziekte en/of verslaving van je ouder(s) en mogelijke gevolgen voor jou; is er ruimte voor jouw verhaal en het delen daarvan met leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten; gaan we aan de slag met oefeningen om beter om te leren gaan met de situatie thuis; leer je tips en trucs om ruimte te maken voor je eigen gevoelens.” De begeleiders van de groep geven geen therapie. “Wel bieden ze hulp door te luisteren en samen met jou te zoeken naar een andere manier van omgaan met (één van) je ouders. Ook als je al uit huis bent. Alles in deze groepen blijft vertrouwelijk en je bent vrij om te delen wat je wil, maar niks is verplicht.”

Praktische informatie

De groep bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur. Data: dinsdag 9, 16, 23 mei, 6, 13, 20 juni en 4 juli, telkens van 15.30 tot 17.00 uur. De bijeenkomsten vinden plaats in De Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen. Deelname is gratis voor inwoners van de gemeente Zutphen. “Na aanmelden maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Op dat moment bepaal jij samen met de begeleider(s) van de groep of je deel gaat nemen. Je kunt je opgeven voor de groep via www.impluz.nl. Geef op de site de zoekopdracht: ‘KOPP’. Bel of mail voor meer informatie naar het secretariaat van Impluz via 0570-604900 of info@impluz.nl.”