Stedendriehoek

Nivon roept jongeren op voor Groen Traineeship

Weg van de laptop, handschoenen aan en met elkaar in de weer met hout en verf. Jongeren die de komende tijd graag in de buitenlucht iets willen betekenen voor natuur en maatschappij, krijgen een kans om hun cv te vergroenen. Tot 19 februari kunnen jongeren tussen de 16 en 27 jaar zich inschrijven op het Groen Traineeship-project bij Nivon, de vereniging voor groene en sociale vakanties, in Hall. Het programma is voor één dag per week tussen maart en juli bij natuurvriendenhuis ABK-huis en het aangrenzende natuurkampeerterrein Het Hallse Hull.

Tijdens het traineeship maken vijftien trainees een analyse van de hele buitenruimte, van entree tot bos. Het doel is om de buitenbeleving zo aantrekkelijk mogelijk te maken op een duurzame manier. Denk aan een buitenbar, een mini-klimbos of een blotevoetenpad. Hierbij moet rekening worden gehouden met de wensen van een divers palet aan gasten en aansluiten bij het groene en sociale karakter van Nivon. Daarvoor krijgen de trainees trainingen op gebied van customer experience en physical branding en leren ze over de inzet van duurzame materialen. Op 21 juni wordt het eindresultaat gepresenteerd.

“Het programma daagt de trainees uit om in Hall de mooiste groene ontmoetingsplek van Nederland te ontwikkelen, een echt natuurparadijs! Dit doen ze samen met Nivon-vrijwilligers van alle leeftijden en experts. Niet alleen een traineeship op professioneel niveau, maar ook een kans om duurzaam reizen te stimuleren naar een groene en sociale vakantieplek in Nederland”, vertelt Céline Steenbergen, projectleider NivonJong.

Ontmoetingsplek

Natuurvriendenhuis ABK-huis in Hall is een van de dertien natuurvriendenhuizen midden in de Nederlandse natuur en staat voor groen en sociaal overnachten. Alle huizen zijn zo duurzaam mogelijk ingericht en worden beheerd door vrijwilligers. De natuurhostels bieden gasten een eigen kamer en gedeelde algemene ruimtes. Een betaalbare plek voor ontspanning en naar buiten gaan. “Hall is voor Nivon altijd een plek waar veel gebeurt. Het jaarlijkse PiKa festival vindt hier plaats en JUMP Zomerkampen”, aldus Céline. “Het is mooi dat juist deze ontmoetingsplek een plek van verbinding gaat worden voor jongvolwassenen na een bijzonder jaar.”

Maatschappelijke diensttijd

Het Groen Traineeship-programma is een samenwerking tussen tien groene organisaties: FAWAKA Nederland, GDO, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Nivon/NivonJong, SoortenNL, The Rock Group en VBNE. In totaal bieden zij vijftien groene projecten voor jongeren die iets willen betekenen voor de natuur en maatschappij. Het traineeship maakt onderdeel uit van de maatschappelijke diensttijd (MDT) dat vanuit de overheid wordt gestimuleerd. “Na een jaar zoals 2020 merk je dat de drang groeit onder jonge mensen om een steentje bij te dragen. Jongeren willen écht iets betekenen en impact maken voor een betere wereld. Ook is er meer behoefte aan waardevolle, inhoudelijke sociale contacten”, merkt Iris Vermaas, projectleider bij Nivon, op. “Dit Groen Traineeship biedt een programma vol met deze waarden.”

Meer informatie en aanmelden: www.nivon.nl/nieuws/aan-de-slag-als-groen-trainee/ en www.groentraineeship.nl