Stedendriehoek

Nieuwe’ pomp op Groenmarkt’

ZUTPHEN – Een replica van de oude waterpomp ‘Prins van Oranje’ komt terug op de Groenmarkt. Vorige week zijn de voorbereidende werkzaamheden voor fundering en leidingen gestart. Op maandag 2 oktober wordt de pomp geplaatst.

Tijdens de herinrichting van de Groenmarkt eind 2015, ontdekte de aannemer een waterput van meer dan 200 jaar oud. Bij deze voormalige openbare waterput haalde vroeger de hele buurt rond de Groenmarkt vers water. Op de in baksteen gemetselde put stond een stadspomp. Met bewoners en ondernemers bekeek de Gemeente Zutphen hoe de put een zichtbare plek kon krijgen op de vernieuwde Groenmarkt. De voorkeur ging uit naar het terugbrengen van de pomp.

Het ambachtelijke bedrijf Mens Tradition uit Middelbeers maakte een replica van de gietijzeren pomp Prins van Oranje 2, die tot 1925 in gebruik is geweest op de Groenmarkt. De replica heeft een moderne drinkwaterinstallatie. Iedereen kan hier gratis water tappen. Zo kan de pomp wellicht de oude functie als sociale ontmoetingsplek weer innemen. Het bankje vlakbij, met usb-aansluiting en gratis Wifi, levert hier ook een bijdrage aan. Via het Wifi-accespoint krijgen bezoekers meer informatie over de put en de fabricage van de pomp.