Stedendriehoek

Nieuwe pachters markeren ontwikkeling

EMPE – In Empe zijn onlangs de overeenkomsten ondertekend tussen coöperatie Land van Ons en twee nieuwe pachters. Biologische boer Hans Nieuwenburg gaat er onder meer veldbonen verbouwen en Jerseykoeien laten grazen. Marin van Sprang en Rob le Rutte gaan zeldzame appels kweken in een hoogstamboomgaard. 

Franke Remerie is voorzitter van Land van Ons. Het doel van deze coöperatie is om in heel Nederland het landschap gevarieerder en natuurinclusiever te maken. Met hulp van ruim 18.000 particulieren koopt de coöperatie boerenland en verpacht dat vervolgens aan boeren die bewust met de natuur en het landschap willen omgaan: “Bij ons geen grote velden vol maïs en Engels raaigras. Samen met de pachters en mensen uit de buurt werken we aan herstel van biodiversiteit en aan een mooi, gevarieerd landschap”, aldus Remerie. 

Het roer om
De nieuwe pachter, Hans Nieuwenburg, is opgegroeid op een boerderij. Tot 2015 was hij actief in de logistiek rond voedsel. In dat jaar gooide hij het roer om en is hij biologische boer geworden. Samen met zijn vrouw runt hij in Spankeren een boerderij en boerderijwinkel. Nieuwenburg: “We zijn een familiebedrijf, mijn kinderen en schoonouders helpen mee. Hier in Empe willen we veldbonen voor de koeien verbouwen en op termijn lupine voor het maken van lupinebrood.”  

Vrijwilligersteam
Afgelopen periode zijn veel voorbereidingen in gang gezet door kwartiermaker Henk Verschoor. Verschoor, die zelf vrijwilliger is: “We zijn nu bezig met het samenstellen van een team vrijwilligers dat rond dit perceel actief wordt. Zij helpen bijvoorbeeld bij het aanplanten van bomen en struiken en onderzoeken hoe het nu staat met de regenwormen, de vogels en bestuivers zoals bijen. Zo kan in de loop van de jaren gekeken worden of de biodiversiteit verbetert. Dat is een kwestie van lange adem.”

Over Land van Ons
Land van Ons is een landelijke burgercoöperatie die landbouwgrond koopt om de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Met de inleg van inmiddels meer dan 18.000 deelnemers is al ruim 160 hectare grond aangekocht. Samen met boeren geeft men weer ruimte aan insecten, vogels, kruiden en andere dieren. Iedereen kan meedoen: voor 20 euro wordt men voor twee jaar lid van de coöperatie en kan men ook grond kopen. Land van Ons wordt gerund door vrijwilligers; alle ingelegde gelden komen ten goede aan de groei van de grond én biodiversiteit.