Stedendriehoek

Nieuwe burgemeester zocht nieuwe uitdaging

ZUTPHEN – Vrijdagmiddag is Annemieke Vermeulen (VVD) officieel benoemd tot burgemeester van Zutphen. Tijdens een bijzondere raadsvergadering droeg Bert Jansen de voorzittershamer en aansluitend loco-burgemeester Annelies de Jonge de ambtsketen aan haar over. Eerder vorige week leverde voormalig waarnemend burgemeester Carry Abbenhues de hamer en keten in.

De 52-jarige Vermeulen, geboren en getogen in Apeldoorn, volgt Abbenhues op. Die nam in februari van dit jaar het burgemeesterschap waar, nadat Arnold Gerritsen was gestopt. In oktober werd bekend dat Vermeulen burgemeester van Zutphen zou worden. Vorige week woensdag nam ze afscheid van Leusden, de gemeente waarvan zij de afgelopen zeven jaar burgemeester was. “Leusden begon comfortabel te voelen, misschien iets té comfortabel. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en Zutphen lijkt mij een mooie stad om aan het werk te gaan”, onthulde Vermeulen vrijdag tijdens haar beëdiging. “Ik ga honderd dagen op mijn handen zitten, gesprekken voeren en alles opschrijven wat me opvalt. Daarna kan Zutphen een lijst met actiepunten tegemoet zien.”

Voor Vermeulen is Zutphen zeker geen onbekende stad, vertelde ze vrijdag in haar toespraak. “De eerste achttien jaar van mijn leven heb ik doorgebracht in Apeldoorn, nu een van de samenwerkingspartners binnen de stedendriehoek. In die tijd ging ik, vanwege de sfeervolle binnenstad, met enige regelmaat shoppen in Zutphen. Veel later, ik was toen burgemeester van Leusden, was er het VNG-congres in deze mooie regio. Voor het middagprogramma koos ik voor een stadswandeling door Zutphen onder begeleiding van niemand minder dan Arnold Gerritsen. Ik was als bestuurder onder de indruk van de mooie binnenstad met een variëteit aan authentieke winkels, schoon en opgeruimd en een aantrekkelijk aanzicht met prachtige gevels en bij de historische setting passende reclame-uitingen. De wandeling ging verder langs lieflijke hofjes en toen was ik verkocht. Stiekem keek ik op Google naar de leeftijd van de zittende burgemeester en dacht toen al: goed opletten als Zutphen vrij komt.”

Vermeulen werd door Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland Clemens Cornielje geïnstalleerd in de Burgerzaal. “U gaat met uw rugzak vol ervaringen Zutphen tegemoet. Zutphen staat voor grote opgaven”, aldus Cornielje. Zo staat verbetering van de sociaal-economische situatie op de agenda en is ook samenwerking in de regio een belangrijk aandachtspunt. “Ik hoop dat u van chocola, cello en bokbier houdt”, refereerde de Commissaris van de Koning tevens aan de drie fameuze festivals in de Hanzestad.

Raadslid Adjan Pepers van Burgerbelang gaf VVDer Vermeulen nog mee ervoor te zorgen dat de rechtbank niet uit de stad verdwijnt. Vermeulen zelf sloot haar installatietoespraak af met – voor de inwoners van Zutphen – hoopvolle woorden zo aan het eind van het bewogen jaar 2016: “Het mag duidelijk zijn: ik heb zin in Zutphen!”