Stedendriehoek

Nieuw Doe-orgel voor de Achterhoek

Er is nu een Doe-orgel in de Achterhoek voor erfgoedlessen aan basisschoolleerlingen. Dit orgeltje wordt tijdens een excursie door de klas zelf gebouwd naast een bezoek aan het grote orgel in kerken in onder meer Lochem, Zutphen en Doesburg.

Een breed provinciaal orgel- en erfgoedsamenwerkingsverband heeft de aanschaf van een Doe-orgel weten te realiseren. Dit komt te staan in de Walburgiskerk in Zutphen en vanaf daar reist het naar orgels in de Achterhoek waar schoolklassen meer leren door ter plekke zelf een bespeelbaar orgel te bouwen.

Erfgoedlessen ‘Reizen in de tijd’
Kerkorgels zijn nationaal erfgoed en vaak al honderden jaren oud. De lessen die gegeven worden door de lokale orgel- en erfgoedorganisaties zijn opgenomen in de leerlijn Reizen in de Tijd van Erfgoed Gelderland. Door de schooljaren heen maken de leerlingen meerdere reizen door de tijd in hun directe omgeving met speciaal gemaakt lesmateriaal. Muzehof is projectleider van deze erfgoedleerlijn in de regio Zutphen-Lochem.

“De leerlijn is volop in ontwikkeling. Er worden dus steeds meer lokale bezoeklessen toegevoegd. Het bouwen van het Doe-orgel naast een bezoek van de klas aan het grote orgel is een van die lessen.” Meer info over Reizen in de tijd: https://www.muzehof.nl/cultuur-en-school/educatieprojecten/erfgoed-reizen-in-de-tijd
Inmiddels is het Doe-orgel al ingezet voor een educatief orgelproject voor de Doesburgse basisscholen waaraan circa 250 leerlingen deelnemen. De aanschaf van het Doe-orgel is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Oude Gelderse Kerken en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

(Foto: Nico Broertjes)