Stedendriehoek

Nestkasten voor mezen

ZUTPHEN – In Zutphen en Warnsveld zijn 200 nestkasten opgehangen voor mezen. De mezen die hun nest kunnen gaan bouwen in deze kasten, gaan ‘helpen’ bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen voor huiduitslag met hevige jeuk kunnen zorgen. Mezen en jongen eten de rupsen. De nestkasten hangen in eiken of in de buurt van eiken waar de eikenprocessierupsen het meest voorkomen. Men vindt ze onder andere aan de Laan naar Eme, Emmerikseweg, Deventerweg, Voorsterallee en de Veldesebosweg. De kasten zijn gemaakt en worden beheerd door de uilenwerkgroep van Vogelwerkgroep Zutphen en omstreken.
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De vlinder legt haar eitjes in de toppen van vooral eiken. In het voorjaar komen de rupsen uit de eitjes en gaan ’s nachts in een lange rij (in processie) op zoek naar voedsel. Mezen eten de rups als deze nog geen haren heeft, of ze vegen de brandharen af aan een boomtak. Naast de nestkasten gebruikt de gemeente ook nematoden om de rupsen te bestrijden: piepkleine wormpjes die de rups van binnenuit opeten.