Stedendriehoek

Muurschildje zoekt bijzonder pand

ZUTPHEN – Het muurschildje ‘winnaar Paltsprijsverkiezing 2017’ is bedoeld voor een bijzonder pand. Een gebouw dat met veel inzet en respect voor de historische waarden is gerestaureerd of verbouwd. Diverse panden in Zutphen, Warnsveld of het buitengebied die tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2017 zijn gerestaureerd of verbouwd, zouden in aanmerking kunnen komen, maar niet zonder een nominatie.

Inwoners krijgen tot eind juni de mogelijkheid om te nomineren. Dit kan via de website www.wijnhuisfonds.nl of door het invullen van het nominatieformulier. Deze formulieren liggen in diverse openbare gebouwen, verspreid door de stad en op het kantoor van Stichting BOG, Berkelsingel 30 in Zutphen. In 2015 waren er in totaal tien panden geldig genomineerd, waaruit Turfstraat 10 (Van Rossum’s Koffie) werd verkozen tot winnaar.

 

Criteria

De restauratie of verbouwing van woning, winkel, (bedrijfs)pand of locatie dient in de afgelopen twee jaar op historisch verantwoorde wijze te zijn uitgevoerd. Criteria zijn onder meer vormgevingskwaliteit (materialen, details, kleuren, gevelindeling etc.), belevingswaarde/uitstraling, authenticiteit, duurzaamheid en de toegevoegde waarde voor de plek of stad.

 

Beoordeling genomineerden

De werkgroep Paltsprijsverkiezing 2017 bezoekt en beoordeelt de genomineerde adressen op de gestelde criteria. Er wordt per pand/locatie een korte beschrijving gemaakt die, samen met diverse foto’s, vanaf 9 augustus online staan op de website van het Wijnhuisfonds. De werkgroep bestaat dit jaar uit vijf leden: Jeroen Krijnen (bouwhistoricus gemeente Zutphen), Arjen de Gooijer (architect), Karel Emmens (bouwhistorisch onderzoeker), Bob Kempink (bouwkundige) en Silvia Heyl (bouwkundige).

 

Paltsprijs en Publieksprijs

Uit alle genomineerden bepaalt de vakjury de uiteindelijke winnaar Paltsprijsverkiezing 2017. De winnaar wordt bekend gemaakt op 10 september tijdens Open Monumentendag. De Publieksprijs wordt uitgereikt aan de genomineerde met de meeste publieksstemmen. Stemmen kan vanaf 9 augustus tot en met 9 september via de website van het Wijnhuisfonds.

In 2015 werd, na een lange nek-aan-nek-race met De IJsselstroom (Vliegendijk 16), Huis ’t Oye uiteindelijk de Publiekswinnaar. Voor meer informatie en/of nominatie kan men terecht op www.wijnhuisfonds.nl