Stedendriehoek

Mooie toekomst voor de Joppekerk

JOPPE – Een initiatiefgroep uit de gemeenschap van de Joppekerk heeft een plan voor de herbestemming van de kerk – met blijvend gebruik door de gemeenschap van het priesterkoor, een gedeelte van de begane grond en het behoud van het eigene van de kerk – tot uniek hotel-restaurant ontwikkeld.

De regionale parochie, HH. Heilige Apostelen, waar de RK kerk in Joppe sinds 2010 onder valt, heeft begin 2022 aangekondigd de kerk in 2025 aan de eredienst te onttrekken en heeft besloten de kerk te verkopen. Die teleurstellende mededeling motiveerde een aantal mensen uit de gemeenschap om een eigen plan voor het behoud van deze unieke kerk voor de gemeenschap rond de Joppekerk te bedenken.

Historisch karakter

De invulling met een hotel, restaurant en vergaderruimten past het beste bij de doelen. Het biedt een goede combinatie van functies voor de gemeenschap, houdt de kerk publiek toegankelijk en behoudt het unieke historische karakter. Het fundament voor de haalbaarheid is de mooie (toeristische- en natuur-) locatie tussen Deventer, Zutphen, Lochem en Gorssel in het prachtige buitengebied. Dit wordt bevestigd door experts en door veel vergelijkbare unieke herbestemmingen van kerken elders.

Acties 2023

De resultaten zijn onlangs aan de gemeenschap gepresenteerd. De gemeenschap en de families van de oorspronkelijke schenkers hebben veel waardering voor het plan getoond. Ook kan gerekend worden op een ruime positieve response van velen uit de wijde omgeving die de Joppekerk een warm hart toedragen. Daarom zal de initiatiefgroep verdere stappen ondernemen, waaronder het vinden van een geïnteresseerde belegger of projectontwikkelaar die de plannen in samenwerking zou kunnen realiseren en het maken van een financieringsplan voor de gemeenschapsfuncties.

Meer informatie en contact via de website www.joppekerk.nl. (Ontwerp: Harry van ’t Hof, architect)