Stedendriehoek

Mooie resultaten voor energiebesparing

BRUMMEN – In 2022 heeft de gemeente Brummen inwoners gestimuleerd om energie te besparen. Dit gebeurde met een rijkssubsidie via de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW). Met verschillende maatregelen zijn in totaal zo’n 2.300 huishoudens bereikt. De gemeente deed dit samen met Veluwonen, BrummenEnergie en het Regionaal Energieloket.

Doel van de maatregelen is het verminderen van CO2-uitstoot en het verlagen van woonlasten voor huurders en woningeigenaren. De gemeente en de samenwerkingspartners hebben hen op diverse manieren laten zien hoe je energie kunt besparen. En een steuntje in de rug gegeven om direct maatregelen te nemen.

Eenvoudig energie besparen

Ze boden bijvoorbeeld gratis keukentafelgesprekken aan met energiecoaches en deelden cadeaubonnen uit voor kleine energiebesparende maatregelen. Ook waren er gratis ledlampen voor alle klanten van de voedselbank. Daarnaast konden inwoners een beroep doen op energie-conciërges of een webinar volgen met tips over onder andere isoleren en energie besparen. Verder was er een gezamenlijke inkoopactie voor zonnepanelen.

Energieconciërges

Verantwoordelijk wethouder Pouwel Inberg (zie foto) ziet vooral de meerwaarde van energie-conciërges Maarten van Esschoten en Henri Bosveld van BrummenEnergie. “Maarten en Henri hielpen huurders met tips om energie te besparen. Bovendien hadden ze eenvoudige materialen bij zich om meteen maatregelen te nemen. Ze brachten bijvoorbeeld tochtstrips of radiatorfolie aan, vervingen oude verlichting door ledlampen of installeerden een waterbesparende douchekop. We horen van inwoners dat ze blij waren met de hulp bij de uitvoering. Niet iedereen is een doe-het-zelver, dus de conciërges waren heel belangrijk.”

Energiecoaches

Het project is afgerond, maar energie besparen blijft belangrijk. Voor tips kunnen inwoners ook dit jaar de hulp inschakelen van een energiecoach. Deze komt gratis en vrijblijvend langs aan huis. Na afloop van zijn bezoek ontvangt de bewoners een rapport met tips om de woning energiezuiniger te maken. De energiecoaches hebben geen gratis materialen. Meer informatie en aanmelden: www.brummenenergie.nl/energiecoach