Stedendriehoek

Mijlpaal in geschiedenis molenaarsopleiding

Dik Loman is de 2.500ste geslaagde windmolenaar van Nederland. De 62-jarige inwoner van Warnsveld legde onlangs met succes zijn examen af op molen De Ooievaar in Terwolde. Na afloop van het examen kreeg hij uit handen van examinator Nico van den Broek het bewijs van slagen. Op 3 februari 2024, tijdens de Algemene Vergadering van De Hollandsche Molen in Zwolle, ontvangt hij het officiële getuigschrift van molenaar.

De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars zijn enorm verheugd over het bereiken van deze mijlpaal. Beide organisaties onderstrepen het grote belang van gediplomeerde mensen die molens kunnen laten draaien en malen. Molenaars zijn essentieel voor het molenbehoud. Molens die draaien blijven immers langer in goede staat, zodat hoge kosten voor onderhoud of restauratie worden bespaard.

Met de 2.500ste windmolenaar is een nieuw hoogtepunt bereikt in de opleiding die in februari 1970 de eerste geslaagde molenaar afleverde. Het Gilde van Molenaars organiseert de opleiding tot wind- en watermolenaar. In vele praktijkuren, verdeeld over de vier seizoenen, wordt geleerd wat nodig is om elke wind- en watermolen in Nederland verantwoord en veilig te kunnen bedienen en te laten draaien. De praktijklessen worden ondersteund met theorie. De examencommissie van De Hollandsche Molen neemt het examen af.

De Hollandsche Molen bestaat honderd jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen.

Het Gilde van Molenaars is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen, die zich ten doel heeft gesteld een opleiding te verzorgen voor mensen die monumentale wind- en watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen. Hierdoor is het mogelijk dat vele honderden molens weer regelmatig draaien en/of malen. Het Gilde heeft meer dan 2.800 leden.