Stedendriehoek

Met knikkende knieën op podium

ZUTPHEN – Jeroen Feenstra van Herwers Hyundai Zutphen is de beste Hyundai-technicus van de wereld. Feenstra won de gouden medaille op het belangrijke onderdeel motorsystemen tijdens de World Skill Olympics in Zuid-Korea. “Nederlandse Hyundai-technici behoren tot de wereldtop. Ik ben zo verschrikkelijk blij met deze titel”, schreeuwde Feenstra na de ceremonie.

De World Skill Olympics is een tweejaarlijkse wedstrijd in Zuid-Korea waar de beste Hyundai-technici van de wereld aan deelnemen. Dit jaar namen 74 technici uit 43 landen aan de titelstrijd deel. Jeroen Feenstra, die dit jaar als eerste eindigde in de Nederlandse competitie voor beste Hyundai-technicus, toonde zich in Zuid-Korea de beste in het onderdeel motorsystemen.

 

Tijdens de loodzware wedstrijd moest Feenstra – samen met zijn collega’s – diverse opdrachten uitvoeren. “De onderdelen bestonden uit een aantal theoretische en praktische toetsen. Er werd gelet op de werkvolgorde, de zorg voor de auto en de mens en ook of de diagnose onderbouwd kon worden met voldoende kennis van het product. Een zware opgave”, vertelt Feenstra. “De juryleden kijken voortdurend op je vingers. En dan al die videomensen en fotografen erbij. Een gekkenhuis was het. De klok tikt ook maar door. Ik was over het praktische deel het meest tevreden. De motor van de auto liep niet doordat de remlichtschakelaar onklaar was gemaakt. En toen ik de motor eenmaal ‘lopende’ had, bleek dat een van de bobines het niet deed waardoor de motor op drie in plaats van vier cilinders draaide. Ik had de problemen gelukkig snel opgelost en was binnen 25 minuten – als eerste – klaar. Dat maakte indruk.”

 

Gat in de lucht

Jeroen Feenstra (43), die alweer acht jaar bij Herwers Hyundai werkt (van de in totaal vijftien jaar bij Hyundai), is erg blij met zijn gouden medaille. “Ik had al diverse malen aan Nederlandse kampioenschappen deelgenomen. Dit jaar won ik de Nederlandse titelstrijd. Ik was dus al redelijk ervaren voordat ik aan deze World Skill Olympics deelnam. Toch was dit wereldkampioenschap weer heel anders. De druk, de massaliteit, de indrukken, de juryleden die zowat op mijn lip stonden en dan al die videomensen en fotografen eromheen tijdens de proeven, maakten het er niet gemakkelijker op. Maar tot mijn grote plezier heb ik een grote prijs binnengesleept. Ik sprong een gat in de lucht. Maar pas na afloop hoor. Toen mijn naam tijdens de ceremonie in die enorme zaal werd afgeroepen, liep ik met knikkende knieën naar het podium. Eenmaal met de gouden plak om mijn nek viel alle druk van mij af. Deze gouden medaille is geweldig; hij straalt niet alleen op mij af, maar ook op Herwers Hyundai en Hyundai Nederland.”