Stedendriehoek

Meer speelruimte voor zwembaden in Almen en Gorssel

Aanmelden om te kunnen zwemmen is niet verplicht en ook het minimumaantal toegestane bezoekers is verruimd. Nu in heel Nederland de lockdown langzaamaan verder wordt afgebouwd, krijgen ook zwembad De Boskoele in Gorssel (zie foto) en zwembad De Berkel in Almen meer ruimte.

“Zwemmen zoals we deden voor het ‘coronatijdperk’ is nog niet aan de orde maar we zijn nu alweer een hele stap verder”, geeft Bianca, assistent-bedrijfsleider van zwembad De Berkel, aan. “Aanmelden is niet meer verplicht, iedereen is welkom mits je geen klachten hebt en vorige week organiseerden we al een eerste Summer Vibes met beachmusic en gratis limonade. Een groot succes.”

Alle baden zijn open en ook de ligweide is weer in gebruik. Deze biedt voldoende ruimte om te liggen en te spelen waarbij de 1,5 meter afstand goed aangehouden kan worden. En ook de twee nieuwe ‘chillplekken’ in Gorssel, ingericht door Dianne Bonekamp en Maarten Kien (Kien met hout), kunnen nu worden uitgeprobeerd. Vooraf reserveren is niet meer verplicht. De zwembaden hanteren wel een maximaal aantal bezoekers. Zodra dit aantal is bereikt, is het bad vol en moeten bezoekers wachten tot er weer ruimte beschikbaar is. Op de website van het zwembad staan de meest recente openingstijden.

Triatlonzwemmen

In verband met de nog steeds geldende coronamaatregelen kunnen echter nog steeds niet alle activiteiten worden aangeboden die de organisatie zou willen. Wat onder andere gestart is, is het Triatlonzwemmen in Gorssel op woensdagavond van 18.50 tot 20.00 uur. Dan is het diepe bad met drie extra brede banen beschikbaar. De Triatlongroep De Boskoele traint dan onder de bezielende leiding van Otto Zeijpveld. “We zijn heel blij dat we hier weer terecht kunnen”, geeft Karin Komdeur, een van de triatleten, aan. “We zijn uitgegroeid tot een actieve zwemgroep en hebben naast het zwemmen ook veel plezier met elkaar. Soms zwemmen we in open water maar met deze temperaturen gaat de kwaliteit van het open water snel achteruit door bijvoorbeeld blauwalg en kun je daar niet meer terecht.”

Het zijn overigens niet alleen triatleten die op de woensdagavond trainen. Het is voor iedereen die harder en/of langer wil leren zwemmen. Voor deze activiteit is aanmelden wel verplicht. Daarnaast is enige zwemconditie wel een pre.

Trekkershutten en kano’s

Dat veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen huis, ziet men in Almen ook aan de verhuur van de trekkershutten. Op de kade van rivier de Berkel staan een drietal trekkershutten waar overnacht kan worden. In de zomervakantie zijn de hutten nog maar een enkele nacht beschikbaar. “Vaak zien we dat een overnachting gecombineerd wordt met een dagje kanoën en zwemmen. Zo kunnen we de bezoekers in Almen echt een weekendje weg bieden”, zegt Fennie.

Samen aan de spelregels houden

Een verantwoorde openstelling van de zwembaden is voor de medewerkers nog een flinke opgave. Naast de gebruikelijke zwemveiligheid die geborgd moet zijn, komen daar nu ook de coronamaatregelen bij. “We willen geen politieagent spelen en het voor iedereen zo leuk en veilig mogelijk maken. Maar dat vraagt van iedere bezoeker ook wat extra discipline. Houd in en buiten het water minimaal 1,5 afstand. Als een bassin te vol wordt, kan aan zwemmers gevraagd worden om op de ligweide te wachten en het water te verlaten tot een moment dat het weer rustiger is. De coronamaatregelen zoals die door de overheid en het RIVM worden opgesteld, wijzigen vaak. Volg voor de laatste update de website, dan is meteen duidelijk wat wel en (nog) niet mag. Zo kunnen we allemaal op een veilige en verantwoorde manier genieten van onze eigen zwembaden.”