Stedendriehoek

Meer laadpalen in Zutphen

Gemeente Zutphen wil dat er in 2025 in totaal ruim vierhonderd laadpunten (tweehonderd laadpalen) voor elektrische voertuigen staan in Zutphen en Warnsveld. Inwoners kunnen zelf een aanvraag doen voor een laadpaal. Daarnaast plaatst Vattenfall Incharge tot 2025 ook een aantal laadpalen proactief. Voor de periode juli 2024 tot juli 2025 zijn dit achttien nieuwe laadpalen, verspreid over de gemeente. Inwoners van de gemeente Zutphen kunnen tot donderdag 23 november reageren op de geplande locaties.

De gemeente en Vattenfall Incharge kiezen voor het proactief plaatsen van laadpalen locaties uit waarvan de gemeente al verwacht dat inwoners hier graag een laadpaal willen. Inwoners hoeven zo in veel gevallen niet meer zelf een laadpaal aan te vragen voor die plek. Wel zo makkelijk. Het aantal laadpalen dat Vattenfall Incharge proactief plaatst, is afhankelijk van de grootte van de gemeente, het aantal woningen met een eigen oprit en het verwachte aantal elektrische auto’s. Tot 2025 kunnen inwoners elk jaar reageren op de nieuwe, geplande locaties van de laadpalen.

Wethouder Sjoerd Wannet: “Ik ben blij dat er dit jaar ook weer wordt gestart met het proactief plaatsen van nieuwe laadpalen. Daardoor wordt elektrisch rijden aantrekkelijker en makkelijker. Ik nodig iedereen van harte uit om te reageren op de geplande locaties. De reacties helpen de gemeente om de locaties zorgvuldig te selecteren en goed te keuren. Staat een locatie er nu niet tussen, maar wilt u daar graag een laadpaal zien? Kijk dan naar de voorwaarden voor het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte en meld die plek aan.”

De geplande locaties zijn te vinden op www.zutphen.nl/laadpaal. Hier kan men ook reageren. Op de locaties waar de laadpalen gepland zijn, wordt een gele sticker op de straat geplakt. Inwoners kunnen reageren tot 23 november. Daarna inventariseert de gemeente de reacties. Dit kan leiden tot het verplaatsen van de geplande locaties.