Stedendriehoek

Match van intieme topstukken

Deze zomer worden twaalf topstukken uit het Rijksmuseum gematcht met twaalf werken van twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Het topstuk uit het Rijksmuseum ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de verschillende collecties: een perfecte Match. De twee kunstwerken gaan een relatie met elkaar aan. Zo ontstaat een intieme sfeer. Elk match is te zien tot en met 3 september.

Het zijn niet de minste topstukken die te zien zullen zijn in de provincie. Om meteen met Zutphen te beginnen: het Meisje in Witte Kimono van George Breitner ontmoet het Portret van Liesbeth Wezelaar-Dobbelman, gemaakt door Arie Schippers. Een Amsterdams dienstmeisje en de beeldhouwer naast elkaar, dromerig, jong en oud. In Zutphen is Match te zien in De Etalage van Museum Henriette Polak.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerd boek verschenen, waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match, onder wie de schrijver Splinter Chabot, programmamaker Cornald Maas, journalist Stefan Kuipers en schrijver Umayya Abu-Hanna. Het project is te volgen op de website schattenuithetrijks.nl.