Stedendriehoek

Maaltijdenproject krijgt voortzetting én uitbreiding

Daan Buiting en Noa Aufenacker gaan zich over het project ontfermen.

BRUMMEN/EERBEEK – Het Maaltijdenproject in Brummen en Eerbeek krijgt een vervolg. Dankzij een nieuwe geldschieter ontvangen ook de komende weken weer meer dan 400 inwoners, verspreid over de hele gemeente Brummen, een gratis maaltijd. Ook krijgt het project een verdieping dankzij de inzet van drie studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

“De saamhorigheid is uniek”, laat Johan van Zadelhoff weten. Hij stelt zijn keuken van De Korenmolen beschikbaar en zijn medewerkers helpen belangeloos mee. “De reacties die de bezorgers krijgen zijn hartverwarmend en ontroerend. Mooi dat we het nog een aantal weken kunnen voortzetten.”

Martine Jurriens, directeur van Stichting Welzijn Brummen, kan dit beamen: “We hebben met elkaar ongeveer 400 inwoners opgespoord die in de periode juist wat extra aandacht en een maaltijd verdienen. Kwetsbare mensen die juist nu zijn aangewezen op hun omgeving.” Nu een nieuwe weldoener voor vier weken de kosten van maaltijden voor zijn rekening wil nemen, wordt het project voor dezelfde doelgroep voortgezet. “Bijzonder is dat de weldoener zelf een mantelzorger op leeftijd is, die uit eigen ervaring heeft ondervonden wat de impact is van dit bijzondere project.”

Als welzijnsdirecteur is Jurriens erg blij dat het project wordt voortgezet en dat ook haar organisatie daaraan mag bijdragen. “Zeker nu de coronamaatregelen nog langer van kracht zijn, krijgen ouderen, minder bedeelde en kwetsbare mensen, maar ook bijvoorbeeld mantelzorgers het lastig. Zo wordt juist op mantelzorgers nu een flink beroep gedaan. We moeten in de komende weken met elkaar verder kijken hoe we hen goed kunnen ondersteunen. Maar zeker is dat de wekelijkse maaltijd een mooi gebaar is en ook een belangrijk contactmoment.”

Vernieuwing en verdieping

Het project wordt niet alleen deze maand voortgezet, ook wordt het project vernieuwd en krijgt het een verdieping. “Een van mijn keukenmedewerkers heeft de afgelopen weken als vrijwilliger meegeholpen en kwam met het voorstel om dit unieke project in te zetten voor zijn schoolopdracht. Het gaat om de 19-jarige Daan Buiting, die zich de komende weken over het project gaat ontfermen met zijn studiegenoten Noa Aufenacker en Merel Wiggers. De drie studenten gaan een belangrijke rol spelen in de organisatie en logistiek van het project. Maar daarnaast gaan ze ook kijken of ze het kunnen uitbreiden”, aldus Johan van Zadelhoff.

“Dit initiatief past heel goed in het ‘coronahulptroepenproject’ van onze opleiding”, licht Daan toe. “Niet alleen gaan we De Korenmolen en SWB ondersteunen, ook willen wij graag een extraatje regelen boven op het huidige initiatief. Want naast een maaltijd zou het mooi zijn als de bezorger ook iets anders kan afgeven. Wij denken bijvoorbeeld aan bloemen of tijdschriften. Wie een leuk idee heeft, mag mij bellen op 06-10251733.”

Op de vrijdagen 8, 15 en 22 mei worden weer maaltijden bezorgd. Martine Jurriens: “Heeft u vragen over dit initiatief of kent u iemand voor wie deze maaltijd een uitkomst is? Neem dan contact op met SWB via telefoonnummer 0575-561988 of mailadres info@welzijnbrummen.nl