Stedendriehoek

Luxor week in teken van dichtkunst

ZUTPHEN – Het Luxor Theater, gevestigd aan Houtmarkt 64 in Zutphen, staat ter gelegenheid van de nationale Poëzieweek, van 26 januari tot en met 1 februari, volledig in het teken van de dichtkunst. Op het programma staat onder andere de speelfilm A Quiet Passion, over het leven van de beroemde negentiende-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson, die tijdens haar leven een anoniem kluizenaarsbestaan leidde en pas na haar dood werd ontdekt.

Ook wordt de documentaire Verloop van jaren – Dichter bij Remco Campert vertoond, waarin de bekende dichter een jaar lang van nabij met de camera is gevolgd. De film schetst een ontroerend portret van een dichter die de dood voelt naderen. Campert: “Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.”

 

Op zondag 29 januari presenteert Luxor een bont evenement onder de naam Luxor’s Poëziecircus. Een middag lang kan de bezoeker genieten van een veertigtal korte poëziefilms, gebaseerd op gedichten van onder anderen Jan Hanlo, Ida Gerhardt, Martinus Nijhoff, Ramsey Nasr, Hans Lodeizen, Lucebert, Hagar Peeters, Piet Paaltjens, Paul van Ostaijen en Mustafa Stitou.

Het Poëziecentrum Nederland presenteert in het onderdeel Luistercinema een keuze uit zijn omvangrijke collectie dichtersstemmen. Geblinddoekt in de bios. Ogen dicht, oren open en luisteren naar onder anderen Jan Arends, M. Vasalis, Paul Rodenko, Hans Andreus, Johnny van Doorn, Willem Wilmink, Fritzi Harmsen van Beek en Hanny Michaelis.

Gasten als Bas Steman, Elisa Beuger, Wim Noordhoek, Meike Wesselink, Saskia van den Heuvel, Harm Wesselink, Brecht Russchen, Tessa de Loo, Hanz Mirck, Eke Mannink, Herman Krans, Meindert Bussink en vele anderen lezen een gedicht van hun favoriete dichter voor.

Performer/beeldend kunstenaar Titi Zaadnoordijk is aanwezig met haar Gedichtenfluisterstoel, waarbij men – gezeten op een grote zachte schapenstoel – een liefdesgedicht in het oor gefluisterd krijgt. Elke ‘gefluisterde’ krijgt een gestempeld kaartje als aandenken. Voor kinderen is er een speciaal kindergedicht en ook voor tieners is er een gedicht passend bij hun leeftijd.

Dichter Nanne Nauta, lid van het Utrechtse Stadsdichtersgilde en bedenker van nieuwe dichtvormen als het kruissonnet, de sudaiku en de hyperhaiku, houdt een minicollege over de fameuze Franse schrijversgroep OuLiPo (Raymond Queneau, Georges Perec, Italo Calvino en anderen) en leert het publiek met de zogeheten S+7-methode echo’s te vervaardigen van geliefde gedichten.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch presenteert schatten uit zijn immer welgevulde poëziekast en heeft voor ieder die wat koopt gratis erbij een fraai geschenk. Zolang de voorraad strekt.

Spreekstalmeesters zijn Ester van Dam en Tim Pardijs. De entreeprijs is slechts 5 euro.

Er is inloop vanaf 11.30 uur, het evenement duurt van 12.00 tot 18.00 uur. Kaartverkoop en meer informatie via de website www.luxorzutphen.nl