Stedendriehoek

Luxor op zoek naar de mooiste liefdesfilms

Luxor, het filmhuis op de Houtmarkt, bestaat 105 jaar. Om dit te vieren gaat het theater samen met bezoekers op zoek naar de mooiste liefdesfilms aller tijden. De tien mooiste worden in 2024 in het theater vertoond.

Volgens de Franse regisseur Jean-Luc Godard heb je voor een film niet meer nodig dan een meisje en een pistool. Maar dat pistool is niet eens nodig. De ontmoeting van twee mensen volstaat. Met het eenvoudige recept van ‘boy meets girl’ (en alle variaties daarop) zijn de afgelopen honderd jaar de prachtigste films gemaakt. Onder de noemer Luxor in Love gaat het 105-jarige Luxor met de bezoekers op zoek naar de tien allermooiste.

Stembiljetten

Om de filmvoorkeuren onder bezoekers te peilen, is door de Zutphense vormgever Marc Weikamp een fraai stembiljet ontworpen met de titels van 95 bekende liefdesfilms – zowel klassiekers als hedendaagse producties. Luxorbezoekers kunnen hun favoriete liefdesfilm hierop aankruisen; ook is er ruimte om vijf ontbrekende titels zelf toe te voegen. De stembiljetten zijn verkrijgbaar in het theatercafé. Ingevulde formulieren kunnen gedeponeerd worden in een speciale Luxor in Love-stembus.

Tien voorstellingen

Stemmen kan in september en oktober. Vervolgens selecteert Luxor de tien mooiste liefdesfilms voor vertoning in 2024. Elke tweede woensdag van de maand is dan een jaar lang (met uitzondering van juli en augustus) een Luxor in Love-voorstelling te zien.