Stedendriehoek

Lokale fotografen bieden Een Andere Kijk op Zutphen

ZUTPHEN – Tot en met vrijdag 22 september loopt de tweede editie van de foto-expositie Een Andere Kijk op Zutphen. Deze expositie is geïnitieerd door kunstfotograaf Alexander Hettema en fotoclub Zoom-in Zutphen. Tijdens de expositie verbeelden 23 Zutphense fotografen ieder op hun eigen en verrassende wijze interpretaties van de stad. Uniek aan deze expositie is dat de werken te bezichtigen zijn in winkels en etalages van 25 Zutphense ondernemers.

Met ruim 450 rijksmonumenten en ruim vijfhonderd gemeentelijke monumenten is Zutphen één van de belangrijkste steden van Nederland met een historische stadskern. Tijdens de unieke foto-expositie komt men langs een groot aantal van deze bekende plekken. Bezoekers beoordelen het uitje zeer positief (vier van de vijf sterren). Er wordt gereageerd met: ‘ook leuk met slecht weer’ en ‘een leuke manier om Zutphen te verkennen’ (bron: Tripadvisor).

Amateurfotografen
In 2010 richtte Rashmideva Veldhuizen fotoclub Zoom-In op. De club was oorspronkelijk bedoeld voor de Zutphense Zuidwijken, gesteund met subsidie van het wijkteam. De doelstelling is om een platform te bieden aan amateurfotografen, om gezamenlijk kennis en ervaring te delen. Momenteel telt de club vijfenvijftig leden. Tijdens de expositie is fotowerk van de volgende exposanten te zien: Dick Westerveld, Alexander Hettema, Els van den Bosch, Fred Kervel, Ans Klokman, Margo Marnette, Hendrik Visser, Corrie Groeneveld, Nathalie Duller, Marinus Knol, Chris Hermans, Hélène de Fremery, Louis Lippinkhof, Jos Böhmer, Ger Welmers, Harko Raus, Paul Colombon, Leon Peulen, Paul Ploegman, Jola Schutte, Michel Nolsen, Stefan van Dooremolen en Ivo Sneeuw.

Leegstaande gebouwen
Een van de initiatiefnemers van de foto-expositie is kunstfotograaf Alexander Hettema. Hij werd in 1974 geboren in Buenos Aires, Argentinië. Door zijn vader, die werkzaam was bij een internationaal bedrijf, kwam hij in Nederland terecht. Vanaf zijn vierde jaar bezat Alexander al een fotocamera. Zijn hobby werd zijn passie, die in 2006 serieuze vormen ging aannemen, toen hij zijn eerste digitale spiegelreflexcamera aanschafte. Tijdens zijn opleiding fotografische vormgeving begon hij zijn eigen fotostudio. In die periode fotografeerde hij voornamelijk vrouwen. In 2013 besloot hij over te stappen naar locaties. Geïntrigeerd door het verleden begon hij oude leegstaande en in verval geraakte gebouwen te fotograferen. Momenteel werkt hij in opdracht van bouwbedrijven en gemeenten die zich bezighouden met renovatie van dergelijke locaties (waaronder de Oude IJsselbrug).

Met een knipoog

Ook acteur, schrijver en verteller Eugene Ligtvoet heeft een unieke kijk op Zutphen. Ligtvoets teksten nemen je – met een knipoog – mee door het historische Zutphen. Een glimlach tijdens het lezen van deze beeldende fictie is gegarandeerd. “Geachte lezer, tijdens recent archeologisch veldwerk (maart/april 2017) in de Halvemaanstraat zijn een aantal indrukwekkende vondsten gedaan. In het inmiddels beroemde ‘Hol van Thonis’ bleken zich talloze documenten te bevinden, zoals liefdesbrieven, oorlogscorrespondentie en gerechtelijke stukken, aangevuld met persoonlijke, soms intieme aantekeningen van de heer Drogenap zelf. Onmiddellijk viel ons op dat huidige namen van personen, panden en winkels terugverwijzen naar het dagelijks leven in de tijd van Thonis. We zijn verheugd met behulp van een aantal wetenswaardigheden uit dit kistje vol nieuwe historische verzinsel en regelrechte leugens een onbekend stukje van de rijke geschiedenis van Zutphen te kunnen reconstrueren.”

Openingstijden
De foto-expositie Een Andere Kijk op Zutphen loopt tot en met vrijdag 22 september. De meeste locaties zijn geopend tijdens gangbare winkelopeningstijden op maandag tot en met zaterdag. De toegang is vrij. Kijk voor meer informatie op de website www.zoom-in.nl