Stedendriehoek

Lokaal geld voor lokale projecten

“Wij zijn er voor de lokale samenleving.” Met deze woorden overhandigde voorzitter Wouter van de Wall Bake van ZutphenEnergie (ZE) een cheque van 704 euro aan Jan van Breda, voorzitter van het Torenfonds Zutphen-Warnsveld.

ZE is het lokale energiebedrijf. Het is een bijzonder bedrijf, want de bewoners zijn zelf eigenaar. Eventuele winsten gaan naar initiatieven die de lokale samenleving versterken. Zo ontvangt het Torenfonds voor het derde jaar 1 euro voor iedere klant die stroom of gas bij ZE afneemt. Begin 2019 stond de teller op 350, eind dat jaar op 704.

Het Torenfonds is blij met de donatie; men benut het geld om Zutphense bewonersinitiatieven bij te staan. Jan van Breda: “Het is een mooie samenwerking: lokaal geld voor lokale projecten.” In 2019 heeft het Torenfonds 45 projecten kunnen ondersteunen met geld en/of advies.

Inmiddels nadert ZE de duizend klanten en is daarmee zowat de grootste energiecoöperatie van het land. Wie ook betaalbare groene energie van eigen bodem wil, is welkom in de Energiewinkel op de Overwelving (naast C&A). Hoe meer klanten ZE heeft, hoe meer geld er naar de Zutphense samenleving zal stromen.