Stedendriehoek

Liefst twee nationale titels voor Zutphense leerlingen

Jim, Xander, Meike en docent Anouschka Zandbergen poseren trots met de gewonnen medaille en beker.

ZUTPHEN – Drie leerlingen van het Kompaan College (locatie Wijnhofstraat) in Zutphen zijn tijdens de finales van Skills Talents in Leeuwarden tweevoudig Nederlands Kampioen geworden.

Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor het vmbo. Er zijn in totaal tien verschillende wedstrijden waar vmbo-leerlingen uit Nederland kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat doen ze in teams van drie leerlingen. Skills Talents bestaat uit een voorronde, een provinciaal kampioenschap en de nationale finale. In de finale werken ze daarnaast als provincieteam samen met deelnemers van de andere wedstrijden. Dit op een manier die vergelijkbaar is met de praktijk. De deelnemers kunnen de beste worden in hun vakgebied, maar ook kunnen ze de beste worden als provincieteam.

Vierdejaars leerlingen Jim Wijnen, Xander Lensink en Meike van der Leur wonnen in februari de provinciale kampioenschappen binnen het profiel Media, Vormgeving & ICT, waarmee zij zich plaatsten voor de Nederlandse Kampioenschappen. Tijdens deze kampioenschappen voerden alle teams binnen genoemd profiel dezelfde opdrachten uit, waarbij zij voor het onderdeel ICT een computer en printer moesten aansluiten en installeren. Voor het onderdeel Media en Vormgeving ontwierpen de leerlingen een wikkel voor Russische soep, die vervolgens op een blik bevestigd moest worden.

De uitvoering van de opdrachten werd beoordeeld door vakkundige juryleden die de eindresultaten van Jim, Xander en Meike als beste beoordeelden. Hierdoor werden zij eerste in het vak Media, Vormgeving en ICT. Doordat meerdere teams uit de Gelderse afvaardiging – Gelderland Giants – de eerste plaats behaalden binnen hun profiel, werd het Gelders team ‘overall’ kampioen van Skills Talents, waarmee Jim, Xander en Meike hun tweede titel in de wacht sleepten.

Voor meer informatie over Skills Talents: worldskillsnetherlands.nl/skillstalents