Stedendriehoek

Licht op Etty Hillesum

ZUTPHEN – Het is ruim tachtig jaar geleden dat Elly Hillesum (15 januari 1914-ca. 30 november 1943) werd vermoord in Auschwitz. Haar dagboek ‘Het verstoorde leven’, dat haar leven vanaf 9 maart 1941 tot 9 september 1943 beschrijft, werd pas in 1981 gepubliceerd.

Het maakt wereldwijd diepe indruk omdat het een innerlijke geestelijke ontwikkeling schetst van een intelligente, joodse jonge vrouw tijdens de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog én inzicht geeft hoe de nazihaat tegen joden door de joodse gemeenschap in Amsterdam wordt beleefd.

Etty Hillesum is één van de meest indrukwekkende spirituele persoonlijkheden uit de vorige eeuw. Haar weg naar een ongekende innerlijke vrijheid heeft een tijdloze zeggingskracht. Mede door de in september 2022 verschenen uitgebreide biografie van Etty Hillesum van de hand van Judith Koelemeijer, is haar leven in een breder perspectief weer voor het voetlicht gebracht. Dat voetlicht schijnt ook in De Wijngaard in Zutphen. Op woensdagavond 24 januari neemt biografe Judith Koelemeijer dat licht ter hand in een boeiende lezing over Etty.

De Wijngaard, waar het licht over Etty Hillesum om 19.45 uur aan gaat, is te vinden aan de Wilhelminalaan 3 te Zutphen. De entreeprijs is €7,50.