Stedendriehoek

Librije vult boekenvoorraad aan

ZUTPHEN – ‘Verboden boeken worden in Zutphen publiekelijk verbrand’. DIt stond onlangs groot in het Reformatorisch Dagblad te lezen. “Schrikken natuurlijk, want wat te doen met de Librije, de unieke middeleeuwse openbare leeszaal in Zutphen? De Sint Walburgiskerk komt met een speciale actie om de boekenvoorraad weer aan te vullen. Bij het inleveren van een boek ontvangt elke bezoeker als dank gratis toegang tot de kerk in september of oktober dit jaar”, vertelt een woordvoerder.

“Overigens gaat het vermeende artikel in het Reformatorisch Dagblad gelukkig over de roerige zestiende eeuw, 500 jaar geleden, toen op 31 oktober 1517 Luther (al dan niet) 95 stellingen vastspijkerde op de deuren van de kerk in Wittenberg. De Sint Walburgiskerk besteedt daar door een thematische orgelconcertreeks in september en oktober speciale aandacht aan.”

“En de Librije? Hoewel de kerkmeester Berner rond 1564 een katholieke bibliotheek nastreefde, zijn er toch sporen van de ‘hervorming’ in deze leeszaal te vinden. Zo zijn er boekbanden met daarop de gestempelde portretten van de hervormers, zoals Maarten Luther en Desiderius Erasmus. Diverse banden zijn gemaakt door Vincent van Russenberg uit Deventer. Deze boekbinder was fervent Luther-aanhanger. Berner heeft waarschijnlijk nooit ontdekt dat zijn boekbanden werden versierd ‘door de tegenpartij’. Maar met Russenberg liep het minder goed af. Waarschijnlijk werd hij betrapt, want hij moest Deventer in 1564 overhaast verlaten, om daarna spoorloos te verdwijnen…”