Stedendriehoek

Leuvenheim heeft nu een officiële vlag

LEUVENHEIM – In zijn allerlaatste officiële optreden in de gemeente Brummen maakte burgemeester Alex van Hedel de vlag van Leuvenheim bekend. Onder alle bewoners van het dorp was twee maanden eerder een wedstrijd uitgeschreven om een vlag voor het dorp te ontwerpen.

Binnen de jeugdcategorie kwamen er 48 inschrijvingen binnen; onder de volwassenen waren dat er 29. Daaruit maakte de jury samen met Van Hedel een voorselectie van twee maal vijf stuks. Het was vervolgens aan de bewoners zelf om daaruit uiteindelijk de winnaars te kiezen. In een bomvol buurthuis waren de geselecteerde vlaggen in vol ornaat te bewonderen en kon iedereen na een uitgebreide toelichting op zijn favoriet stemmen.

De meeste stemmen gingen die middag naar de vlag van Raf van den Bersselaar, die met zijn 14 jaar maar net mee kon doen met de volwassenencategorie, maar daarin wel met de hoogste eer ging strijken. Raf kwam met een mooi en eenvoudig ontwerp. In zijn eigen woorden: “Als ik aan Leuvenheim denk, dan denk ik aan de prachtige landgoederen, de IJssel, de Leuvenheimse beek, het bos met zijn wandelpaden. De gemoedelijkheid van 700 inwoners, waar iedereen zichzelf mag zijn, waar we elkaar helpen en er voor elkaar zijn. Een dorp met geweldige en gezellige activiteiten en waar de zon prachtig opkomt en ondergaat. Bewust heb ik gekozen voor een duidelijk, helder ontwerp, want dat is wat een vlag moet zijn. Passanten zien dan ook in één oogopslag dat ze in ons mooie dorp Leuvenheim zijn. Veel vlaggen in onze omgeving hebben de hoofdkleuren groen en blauw. Mijn vlag daarom niet. Geel staat voor zon, vertrouwen, warmte, horizon, Gemütlichkeit, blijdschap, inwoners! Groen staat voor ons landschap en de bossen. Leuvenheim betekent bosgrond. De sierlijke blauwe letter L van Leuvenheim staat voor de IJssel en de Leuvenheimse beek. Het silhouet van de Wildbaan is het landgoed van Leuvenheim.”

Uit handen van burgemeester Van Hedel kreeg hij de hoofdprijs uitgereikt: een hotelovernachting voor twee personen.

In de jeugdcategorie ging de prijs naar de 10-jarige Teun Smeets en Dylan Goris. Met kunstig knip- en plakwerk hadden de jongens samen een ontwerp gemaakt waarop een vogel het middelpunt vormde: een rietgors natuurlijk, want die vogel vormt het symbool van de basisschool en staat daarmee voor het hart van het dorp. De braamtak in zijn bek verwijst naar de vlag van Brummen, waarop een leeuw eveneens een braamtak vasthoudt. De prijs die Teun en Dylan ermee wonnen loog er ook niet om – zij mogen binnenkort met vrienden naar Rhienderoord om daar een feestje te vieren.

Net als Raf haalde ook burgemeester Van Hedel de saamhorigheid van het kleine dorp aan in een uitgebreide toespraak, waarin hij terugkeek op zijn eigen hoogtepunten in het dorp van de afgelopen tien jaar. De nu officiële vlag van Leuvenheim, het ontwerp van Raf, zal binnenkort in een oplage van enkele honderden exemplaren worden gedrukt en gratis worden verspreid onder alle bewoners van het dorp. Tijdens de Leuvenheimse Oranjefeesten van dit jaar, op 7 en 8 juni, zal de vlag in volle glorie in het hele dorp te zien zijn.