Stedendriehoek

Legendarisch boek en film op theaterpodium

ZUTPHEN – Op dit moment wordt er hard gerepeteerd door Weertheater aan de uitvoering van het toneelstuk One flew over the Cuckoo’s nest, geregisseerd door Ed Selier.

Weertheater bestaat uit een groep van veertien mensen die speciaal gecast zijn voor dit stuk. Oproepen in de kranten, maar vooral aanspreken op straat heeft gezorgd voor een zeer gemêleerd gezelschap van amateurs die elkaar voordat ze aan dit avontuur begonnen niet kenden. Bijzonder is ook dat het overgrote deel van de spelers geen enkele ervaring had op het gebied van toneelspelen.

Maar na bijna een jaar repeteren met enorme inzet van iedereen, is het gevolg dat onverwachte acteertalenten naar boven zijn gekomen. “Mensen staan soms te kijken van hun eigen en elkaars kwaliteiten en het enthousiasme groeit nog iedere repetitie. Het leuke is dat de naam van het stuk bij veel mensen herinneringen oproept aan de film of het boek uit de jaren 70”, zegt Ed Selier. Hij is al ruim vijftig jaar regisseur van amateurgezelschappen (vooral in Noord-Holland) en hij heeft intussen 99 stukken op zijn naam staan. Dit wordt dus de 100ste! Hij is door zijn ruime ervaring en gedrevenheid in staat om mensen zo ver te krijgen dat zij ‘in de schoenen’ van hun personage gaan staan en dat leidt tot mooi en geloofwaardig spel.

Voor wie het verhaal niet kent of even moet opfrissen, een korte inhoud: Om aan het zware werk in de gevangenis te ontkomen, doet de charismatische veelpleger Randall McMurphy zich voor als psychiatrisch patiënt, om op die manier opgenomen te worden in een inrichting. Van het begin af aan zet hij daar de boel op stelten en ontstaat er een machtsstrijd tussen hem en hoofdzuster Ratched, waarbij hij duidelijk een inschattingsfout maakt. Een aangrijpend stuk, maar waarin zeker ook de humor niet ontbreekt. Het speelt zich af in de jaren 50 van de vorige eeuw en geeft een schrijnend beeld van de wijze waarop in die tijd aangekeken werd tegen de behandeling van psychiatrische patiënten.

De speeldata zijn: dinsdag 21, woensdag 22, donderdag 23 en vrijdag 24 november in De Buitensociëteit, Coehoornsingel 1 in Zutphen. De prijs bedraagt €19,50. Kaartverkoop via Theater Hanzehof & Buitensociëteit. Voor meer informatie: www.weertheater.nl. (Foto: Dick Kuyper)