Stedendriehoek

Latijnse vespers in de meimaand

Zoals al jaren de goede – en mooie – gewoonte is, zal ook dit jaar het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan de Mariavespers in de meimaand uitvoeren. De aloude Mariagezangen met psalmen en hymnen weerklinken en de beleving in stilte is steeds weer indrukwekkend.

Ook dit jaar is door de coronamaatregelen het koor beperkt tot vier zangers, en ook zal het intredelied Salve Mater niet lopend gezongen kunnen worden. Maar onder andere het plechtige Magnificat en het verstilde Regina Caeli klinken straks weer als vanouds. Boekjes met de Latijnse teksten en Nederlandse vertaling zijn beschikbaar.

Op Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei om 17.00 uur, worden deze Mariavespers gevierd in de H. Willibrordkerk, Vierakkersestraatweg 31 te Vierakker, op zondag 16 mei om 16.30 uur in de St. Jans of Nieuwstadskerk, Nieuwstadskerksteeg 2 te Zutphen.

Ook het kerkelijk feest van Pinksteren kent zijn eigen Getijden: de vespers van het Veni Sancte Spiritus; ook hier geldt dat deze hymne nu niet lopend gezongen mag worden. Maar de indrukwekkende oude melodieën van psalmen en Magnificat zullen evengoed prachtig en stil weerklinken. Op eerste pinksterdag, zondag 23 mei om 16.30 uur, zingt het Getijdenkoor de vespers in de St. Jans of Nieuwstadskerk.

Wegens de coronamaatregelen zijn maximaal dertig bezoekers in de kerk toegestaan en men dient zich dan ook tevoren aan te melden om de veiligheid van iedereen te waarborgen. Mail naar info@getijdenkoorstjanzutphen.nl. De vieringen zijn ook te volgen via https://kerkdienstgemist.nl/stations/615-Sint-Jan-Zutphen