Stedendriehoek

Kunst door de Brievenbus

ZUTPHEN – Kunst door de Brievenbus is een nieuw project voor ouderen in Zutphen. Vanaf januari 2023 wordt begonnen met een startbijeenkomst. Deelnemers krijgen elke twee weken een creatieve opdracht in de brievenbus waarmee ze, alleen of samen met een kennis, (klein)kind of wie dan ook, aan de slag kunnen.

De opdrachten zijn bedacht door kunstenaars. Ze kunnen worden gedaan met potlood, pen en andere spullen die men al in huis heeft. Een foto van het werk (als dat mogelijk is) kan worden gedeeld. In juli volgt een presentatie van alle kunstwerkjes.

Veel ouderen genieten ervan om creatief bezig te zijn. Kunst door de Brievenbus is ontwikkeld in de corona-lockdowns door Amphion Doetinchem, toen ouderen eigenlijk niet de deur uit konden om hun hobby’s uit te oefenen. Met dit project konden zij juist in deze tijd toch thuis hun fantasie prikkelen en plezier beleven. Een deelnemer geeft aan: “Ik ben er de hele dag in mijn hoofd mee bezig. De tijd vliegt voorbij.”

Door het grote succes wordt Kunst door de Brievenbus al omarmd door vele gemeenten in heel Nederland. Het project wordt in Zutphen uitgevoerd door Muzehof centrum voor de kunsten, in samenwerking met welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen.

Projectleider Petra Bennis (Muzehof): “Uit onderzoek blijkt dat kunst een positieve bijdrage levert aan de levenskwaliteit van ouderen. Daarom zijn we heel blij dat we dit project samen met Perspectief ook in Zutphen kunnen opzetten.” Sociaal werkers Jai-Lana Joseph en Anne Piepers van Perspectief: “Wij houden contact met deelnemers die dat willen. Of we kijken of we een maatje voor hen kunnen vinden die samen met hen mee wil doen.” Of er behoefte is aan een groepsbijeenkomst wordt nog onderzocht.

Ouderen die willen meedoen, kunnen zich aanmelden bij Petra Bennis: e-mail p.bennis@muzehof.nl of telefoon 06-38054678. Voor meer informatie kan er ook worden gebeld met de receptie van Muzehof: 0575-515350 (tussen 10.00 en 20.00 uur). Het aantal plekken is beperkt. Deelname is gratis. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Lang Leve Kunst Fonds.

(Foto: Zan van Alderwegen)