Stedendriehoek

Kunst door de Brievenbus

Een kunstproject voor ouderen dat verbindt, inspireert, motiveert en gelukkig maakt – dat is Kunst door de Brievenbus. Waar iets kleins en schijnbaar eenvoudigs een ware parel blijkt te zijn.

Vanwege het grote succes komt er een tweede serie in Zutphen. Eerst wordt op 11 januari 2024 begonnen met een startbijeenkomst voor iedereen die belangstelling heeft. Dan krijgen deelnemers elke twee weken een creatieve opdracht in de brievenbus waarmee ze, alleen of samen met een kennis, buren of (klein)kind, aan de slag kunnen.

Sinds januari deden zo’n veertig ouderen in Zutphen en Warnsveld mee aan het project Kunst door de Brievenbus van Muzehof centrum voor de kunsten en Perspectief Zutphen. Om de week ontvingen ze per post een kunstopdracht waar ze thuis of in De Uitwijk, alleen of samen met een kennis of kleinkind, mee aan de slag konden gaan. “Om de week een cadeautje om helemaal vrolijk van te worden.” Er werd een prachtige tentoonstelling van gemaakt.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Lang Leve Kunst Fonds. De opdrachten zijn bedacht door kunstenaars. Ze kunnen worden gedaan met potlood, pen en andere spullen die men al in huis heeft. Een foto van het werk, als dat mogelijk is, kan worden gedeeld. In juli volgt een presentatie van alle kunstwerkjes.

Door het grote succes wordt Kunst door de Brievenbus al omarmd door vele gemeenten in heel Nederland. Het project, een idee van Amphion Doetinchem, wordt in Zutphen uitgevoerd door Muzehof centrum voor de kunsten in samenwerking met welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen.

Positieve bijdrage aan levenskwaliteit

Projectleider Petra Bennis (Muzehof): “Uit onderzoek blijkt dat kunst een positieve bijdrage levert aan de levenskwaliteit van ouderen. Daarom zijn we heel blij dat we dit project samen met Perspectief ook in Zutphen kunnen opzetten.” Sociaal werkers Jai-Lana Joseph en Koen Peters van Perspectief: “Wij houden contact met deelnemers die dat willen. Of we kijken of we een maatje voor hen kunnen vinden, die samen met hen mee wil doen.” Maandelijks zal er een groepsbijeenkomst zijn in ’t Nut in Warnsveld, voor deelnemers die dat willen, om gezamenlijk en onder begeleiding aan de opdrachten te werken.

Ouderen die willen meedoen kunnen zich aanmelden bij Petra Bennis: e-mail muzehofprojecten@outlook.com of telefoon 06-38054678. Voor meer informatie kan er ook worden gebeld met receptie Muzehof: 0575-515350 (tussen 09.00 en 20.00 uur). Het aantal plekken is beperkt. Deelname is gratis. (Foto: Wim Besselink)