Stedendriehoek

Koos van Zomeren in sfeervolle zaal

BRUMMEN – Op woensdag 21 februari vond voor de negende keer onder grote belangstelling een literair café plaats, georganiseerd door de werkgroep Taalmarkt van de Culturele Stichting Brummen. Dit keer was Koos van Zomeren als spreker uitgenodigd.

Koos werd geïnterviewd door taalmarktlid Oliver Gee. Van Zomeren vertelde boeiend over een paar van de maar liefst 70 boeken die hij in de afgelopen 50 jaar heeft geschreven. Innemend en met enige zelfspot beschouwde hij zijn carrière tot nu toe. Hoe het ene boek moeiteloos volop in de belangstelling staat en een ander haast nergens besproken wordt, terwijl het volgens hem ook zeer de moeite waard is. Dat overkwam hem met Alptraum, het boek waarin hij vertelde over een tocht in de bergen waarbij zijn hond omkwam door een val in een afgrond.

Het boek is de verwerking van zijn gevoelens van verlies en rouwverwerking, maar is zo geschreven dat het iedereen aanspreekt die iemand verloren is. Zijn liefde voor de natuur en zijn aandacht voor de persoonlijkheid van de dieren die hij ontmoet, gecombineerd met zijn nuchtere schrijfstijl die toch heel goed sfeer oproept maken dat zijn werk heel veel verschillende mensen aanspreekt. Niet voor niets is zijn anderhalve kilo wegende boek Alle Vogels een van de boegbeelden van de komende boekenweek met als thema Natuur. Christine Bosman van Bosman Primera XL was aanwezig met een tafel vol boeken van Van Zomeren die aangeschaft en desgewenst gesigneerd konden worden.

Na de pauze waren maar liefst acht talenten uit de directe omgeving van Brummen aan de beurt. Gedichten en verhalen wisselden elkaar af. Van Zomeren schonk naderhand aan iedereen apart aandacht en riep als winnares van de Kleinegeit Inge Schouten uit, die prachtige gedichten voorlas over de natuur uit een bundel van haar eigen werk.
Als afsluiting las Klaartje Gras, de winnares van de vorige aflevering, een amusant verhaal voor over een wandeling door de invallende duisternis die haar relatie op de proef stelde. De volle zaal met publiek heeft een boeiende avond gehad.