Stedendriehoek

Koning spreekt over lokale energie

Koning Willem-Alexander in gesprek met De Werkmakers en ZutphenEnergie over de energiesituatie in Zutphen. (Foto: Eric Kampherbeek)

Voor de tiende keer vond onlangs het evenement HIER opgewekt plaats, het grootste, landelijke evenement over lokale duurzame energie in Nederland. In het jubileumjaar was er een bijzondere bezoeker: koning Willem-Alexander. Na de opening toonde hij zich zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen in Zutphen. Vertegenwoordigers van De Werkmakers en ZutphenEnergie voerden een geanimeerd gesprek met hem.

Lokale energie-uitdagingen
Gidie Ritzerveld van De Werkmakers: “Het was zeker een eer dat wij gevraagd waren om de koning bij te praten over waar lokale initiatieven tegenaan lopen. We hebben verteld over hoe we in Zutphen ons buurtwerkleerbedrijf inzetten in combinatie met de energietransitie en hoe we bijdragen aan duurzame energie voor iedereen, zeker ook met het oog op de energiearmoede die je nu ziet ontstaan. Veel uitdagingen dus waar we met enthousiasme aan werken. De koning bleek al goed op de hoogte van de ontwikkelingen en stelde veel goede vragen, erg inspirerend!”

Samenwerking is essentieel
HIER opgewekt werd georganiseerd door klimaatstichting HIER en trok meer dan 500 bezoekers. Zijne Majesteit de Koning onthulde met een zwiep aan een windmolen het aantal leden van energiecoöperaties: 111.476. Dit laat zien dat de beweging enorm gegroeid is in tien jaar. Gijs Termeer, directeur van HIER: “Al jaren werken we met elkaar aan een toekomst van lokale duurzame energie. Eentje waarin we lokaal onze stroom opwekken, lokale warmtebronnen benutten, en burgers samen aan de knoppen draaien. We zijn al heel ver gekomen, daar mogen we trots op zijn. Samenwerken is daarbij cruciaal, dus we hebben iedereen nodig: bewonersinitiatieven, energiecoöperaties, gemeenten, projectontwikkelaars en netbeheerders. Samen maken we lokale energie voor iedereen het nieuwe normaal.”