Stedendriehoek

Koetsen bij kaarslicht

ZUTPHEN – Dit jaar wordt op zaterdag 26 augustus de Nachtrit van Zutphen gereden waar zowel toeschouwers als deelnemers terug gaan in de tijd naar begin 1900; helemaal als tegen 21.00 uur meerdere verlichte authentieke aanspanningen de binnenstad binnenrijden.

Deze nachtrit in Zutphen en omgeving wordt geroemd om de uitstraling die de Hanzestad Zutphen heeft als daar in de schemering en in het duister meerdere authentieke verlichte aanspanningen zich door de oude binnenstad verplaatsen.

Op verschillende locaties en natuurlijk langs de route kan het publiek de rijtuigen bewonderen. Bij het aanspannen op het parkeerterrein Hanzehal en natuurlijk bij de start, de stops in Vorden en bij restaurant de Gracht aan de Paardenwal in Zutphen.

De rijtuigen: enkelspan, tweespan en ook vierspan, vertrekken tegen 18.00 uur vanaf de Hanzehal, voor een buitenrit van ongeveer 23 kilometer in de omgeving van Zutphen met een stop voor een hapje en een drankje omstreeks 19.30 uur bij de Rietberg, Fam Rietman, Baakseweg 12 in Vorden. Hier kunnen toeschouwers  koffie /  thee met appeltaart, limonade en ijs  kopen.  Deze locatie is een rustpunt voor fietsers en wandelaars.

Hier vandaan vertrekt de stoet weer naar Zutphen, om tegen 21.00 uur te arriveren bij de Lage Weide, waar de kaarsen worden aangestoken.  De volgende stop is bij de Gracht parkeerplaats de Paardenwal tegen 21.30 uur. Om 22.00 uur gaat de stoet met de lantaarns aan rijden door de binnenstad van Zutphen. Dat wordt genieten van deze bijzondere aanspanningen, die ruim honderd jaar geleden het normale straatbeeld vormde in de en nu alleen nog maar bij bijzondere gelegenheden op straat verschijnen.

Meer informatie, routebeschrijving, deelnemers etc. op www.achtertpeerd.com of www.facebook.com/achtertpeerd