Stedendriehoek

Kleur de Hanze

ZUTPHEN – Zie je jouw eigen kunstwerk straks als lichtprojectie op een monumentaal pand in Zutphen? Kleur de Hanze is een spectaculair lichtevenement eind december. Twee monumenten zijn dan op unieke wijze verlicht. Iedereen kan hiervoor, tot en met zaterdag 11 november, zijn eigen kunstwerk aanleveren. In de avonduren, van 22 tot en met 30 december, worden 150 verschillende inzendingen op de panden geprojecteerd. Gemaakt door en voor Zutphenezen, Zutphenaren en bezoekers van de Hanzestad.

Twee monumenten op de Houtmarkt worden tijdens Kleur de Hanze verlicht: de Houtmarkt 44 en Houtmarkt 70. “Hiermee zetten we een deel van ons Hanze-erfgoed letterlijk in het licht. Houtmarkt 44 wordt al in 1326 vermeld. Het is dan eigendom van de graven van Gelre en Zutphen. Nu is het een bekend gebouw omdat er al jaren een ijssalon in is gevestigd. Houtmarkt 70 is rond 1615 gebouwd. Het valt op vanwege de bakstenen trapgevel en de rijke, natuurstenen decoratie.”

Iedereen, jong en oud, kan meedoen. De gevels van beide panden zijn omgezet in een kleurplaat, die de deelnemers naar eigen inzicht kunnen inkleuren: digitaal of op papier, met alle kleuren en materialen. Ze kiezen zelf hun favoriete kleurplaat of maken een ontwerp voor beide panden. De kleurplaten zijn te downloaden op Inzutphen.nl/kleurdehanze en op te halen bij onder andere de VVV aan de Houtmarkt. Op dezelfde website kan iedereen zijn kunstwerk vervolgens ook inleveren. Dit kan tot en met 11 november.

Een commissie selecteert uit de inzendingen voor elk pand maximaal 150 kunstwerken die straks, van 22 tot en met 30 december, als lichtprojectie te zien zijn in de stad. Een van die kunstwerken wordt gemaakt door de in Zutphen wonende rapper en acteur Pjotr. Hij maakte ook speciaal voor het Hanzejaar het nummer ‘Welkom in de stad’, een ode aan Zutphen en 800 jaar Hanze.

Kleur de Hanze is tegelijk in de negen Hanzesteden die samen het Hanzejaar vieren: Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle. Zo ontstaat één lichtkunstwerk dat de verbinding tussen de Hanzesteden op een unieke manier voor iedereen zichtbaar maakt. Voor meer informatie over het Hanzejaar in Zutphen: www.hanzejaarzutphen.nl/.

Foto:

Maak je eigen kunstwerk voor het lichtspektakel Kleur de Hanze. (Afbeelding: Zutphen Promotie)