Stedendriehoek

Kinderen met psychische kwetsbaarheid

Ixta Noa verzorgt woensdag 26 april een thema-avond voor ouders van kinderen met psychische kwetsbaarheid. De avond bestaat uit een informatief deel door systeemtherapeut en trainer Kathelijne van Dongen en een interactief deel waarin gasten vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen.

De thema-avond voor ouders van kinderen met een psychische kwetsbaarheid duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Er is een inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. Aanmelden voor deze thema-avond is niet nodig en de toegang is gratis. De locatie is Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen.

“Als je ouder bent van een kind met psychische kwetsbaarheid komt er veel op je af. Het kan heel lastig zijn om een goede balans te vinden tussen zorg voor je kwetsbare kind en eventuele andere kinderen, je relatie, je werk en je sociale leven. Het ‘gewone’ leven kan behoorlijk uitdagend worden. Goed voor jezelf zorgen kan dan ook heel lastig zijn. Het is een onderwerp waar niet makkelijk over gepraat wordt. Je kunt onmacht, schaamte- en schuldgevoelens ervaren. Ook zit je als ouder niet altijd te wachten op – vaak goedbedoelde maar – pijnlijke reacties uit de directe omgeving. Kortom, de impact van een kind met een psychische kwetsbaarheid is groot; het heeft effect op alle leden van het gezin. Contact met lotgenoten kan hierbij heel helend werken.”

Verbindend gezag

Kathelijne van Dongen is verbonden als systeemtherapeut en trainer aan LUMC Curium, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Leiden. Tijdens deze avond vertelt Kathelijne over het proces waar je als ouder(s) doorheen gaat. Tevens vertelt Kathelijne over ‘Verbindend Gezag’. Kathelijne heeft meegewerkt aan een pilot met deze methodiek. De resultaten van deze pilot zijn ontroerend en verbluffend. Kathelijne gaat deze avond hierover vertellen. “Het gedachtegoed is breed inzetbaar voor een brede doelgroep”, zegt ze.

Ixta Noa heeft het afgelopen jaar diverse thema-avonden over psychische problematiek georganiseerd. Deze vinden plaats iedere laatste woensdag van de maand in Zutphen. Tijdens deze avond wordt een actueel thema belicht vanuit zowel expertise als ervaring. Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven dat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten.

Laagdrempelige inloop

Het Praktijkhuis Ixta Noa is al meer dan vijftien jaar een plek in Zutphen waar je terecht kunt als je last ondervindt van een psychische en/of sociaal-emotionele kwetsbaarheid of als je iemand in je omgeving hebt die hiermee worstelt. “Al onze vrijwilligers en medewerkers hebben zelf een psychisch ‘avontuur’ meegemaakt en zijn zo opgeleid dat ze jou vanuit hun eigen ervaring met kwetsbaarheid en herstel kunnen ondersteunen. Tijdens onze inloop ben je van harte welkom voor een kop koffie of thee en gaan we graag met elkaar in gesprek over alles wat je meemaakt op weg naar herstel.”