Stedendriehoek

Kinderboerderij vecht voor haar bestaan

ZUTPHEN – De laatste tijd gaan er veel geruchten dat de Zutphense kinderboerderij De Schouw vreest voor het einde van haar bestaan, als er niet structureel meer geld komt. Aan de bezoekers ligt het niet, want veel kinderen met hun ouders of opa’s en oma’s weten de kinderboerderij regelmatig te vinden. Het bezoekersaantal ligt jaarlijks tussen de 50.000 tot 60.000 en daar zijn de mensen van de kinderboerderij dan ook zeer blij mee.

“Het zou heel jammer zijn als deze kinderboerderij dit jaar zou moeten sluiten. Momenteel gebeuren er veel spontane acties, die ons goed doen”, vertelt oud-voorzitter Piet de Graaff. Hij heeft er zijn hart en ziel in gestoken en is nu adviseur van kinderboerderij De Schouw. In samenwerking met de huidige voorzitter Pien Metterich heeft hij, ondanks alles, toch een prachtig plan klaarliggen voor de toekomst.

De kinderboerderij is per 1 januari 2013 zelfstandig geworden. Dit wil zeggen dat de gemeente Zutphen er geen bemoeienis meer mee heeft. Na een moeizame start is er veel achterstallig onderhoud verricht en is de organisatie gaandeweg volwassen geworden. Kinderboerderij De Schouw is een veilige en verantwoordelijke plek waar mensen, groot en klein, kunnen werken als vrijwilliger. Maar ook in het kader van een zinvolle dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking; zij kunnen leren hoe dieren verzorgd moeten worden, er zelf spelen en andere mensen ontmoeten. De boerderij herbergt een verscheidenheid aan dieren die aantrekkelijk zijn voor het publiek en waar de dieren geen gevaar opleveren voor zowel de bezoekers als andere dieren.

De mensen van de kinderboerderij zeggen dan ook dat de leidraad ‘Slow’ is. Dit staat voor Spelen, Leren, Ontmoeten en Werken. Aandachtig en gestaag werkend, geven de mensen inhoud aan de functies van de kinderboerderij en aan de betekenis die de boerderij heeft voor iedereen die er op haar of zijn manier bij betrokken is. De kinderboerderij is een erkend leerbedrijf waar studenten hun stagetijd zinvol kunnen besteden. Er werken ongeveer 35 vrijwilligers gedurende korte en langere tijd op de kinderboerderij. Ook Zozijn heeft momenteel 15 cliëntenplaatsen op de kinderboerderij.

 

Volwaardig participeren

De ambitie van het bestuur van de kinderboerderij is om een volgende stap te zetten en de kinderboerderij verder te ontwikkelen tot een plaats in Zutphen die deel is van een groter geheel. De kinderboerderij wil volwaardig participeren in een gemeenschap die gemaakt is voor Zutphenaren en door Zutphenaren. Financieel is de kinderboerderij gezond door een stimuleringssubsidie van de gemeente. Maar financiële continuïteit is nog wel een uitdaging. Het bestuur heeft te kennen gegeven te willen stoppen op het gevoeligste hoogtepunt. De mensen van de kinderboerderij zijn trots op alles wat is bereikt in de afgelopen jaren en kijken tevreden naar deze gezonde, professionele organisatie. Nieuwe mensen met nieuwe inzichten zijn nodig om het hoofd te bieden aan de uitdagingen voor de toekomst. “Wat zou het jammer zijn als de kinderboerderij uit Zutphen zou verdwijnen”, zegt Piet de Graaff. “De kinderboerderij vervult een sociale functie en is dan ook van ons allemaal.” Zie ook de website www.kinderboerderijzutphen.nl