Stedendriehoek

Kijken naar maansverduistering

BUSSLOO – Op zaterdagavond 28 oktober is de Volkssterrenwacht Bussloo voor het publiek geopend in het kader van de landelijke manifestatie Nacht van de Nacht.

Ook op vrijdagavond 27 oktober is de sterrenwacht geopend met een presentatie over de planeet Saturnus. Beide avonden is er bij helder weer gelegenheid om met de telescopen de planeten Saturnus en Jupiter waar te nemen. Op zaterdagavond is er tevens nog een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar.

Het laatste weekend van oktober staat niet alleen in het teken van het verzetten van de klok van zomertijd naar wintertijd, maar tevens van Nacht van de Nacht. Natuur- en milieufederaties vragen hiermee aandacht voor het probleem van de toenemende lichthinder. Deze lichthinder zorgt ook voor een verminderde zichtbaarheid van een donkere sterrenhemel.

Fraaie beelden van de planeet

Op vrijdagavond 27 oktober verzorgt de sterrenwacht een publiekslezing door Jaap van ’t Leven met als titel ‘Saturnus: Lord of the Rings?’. Hierin worden fraaie beelden getoond van de planeet, zijn bijzondere ringenstelsel en de vele manen. Waarom heeft Saturnus zo’n opvallende ring? En wat kan er zich bevinden in de onder een ijslaag bedekte oceaan van één van de Saturnus-manen? Bij helder weer kan het publiek met de telescoop van de sterrenwacht zelf de planeet Saturnus met zijn ringen waarnemen.

Zaterdagavond 28 oktober is er een extra openstelling van de Volkssterrenwacht Bussloo. In het kader van de Nacht van de Nacht verzorgt Alex Scholten een presentatie over de maan en de invloed van licht op de sterrenkundige waarnemingen. Het is die avond volle maan en tussen 21.35 en 22.54 uur is een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar. Het onderste deel van de maanschijf is met name rond 22.15 uur opvallend donkerder dan de rest van de maan. Dit komt omdat de maan zich dan voor een deel in de schaduw van de aarde bevindt.

Beide avonden is de Volkssterrenwacht Bussloo vanaf 19.30 uur geopend en is er bij helder weer voor het publiek volop gelegenheid om met de telescopen naar de sterrenhemel te kijken. Met name de maan en de planeten Jupiter en Saturnus zijn ’s avonds fraai met de telescoop te bekijken. Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.