Stedendriehoek

Kerk Het Lichtpunt wil er zijn voor Zutphen en omgeving

Kerk Het Lichtpunt in Zutphen heeft sinds kort een geheel vernieuwde website, www.gkv-zutphen.nl. Met deze website wil Het Lichtpunt laten zien waar ze voor staat; daarnaast wil ze via de nieuwe website mensen in Zutphen en omstreken enthousiast maken om deel te nemen aan activiteiten van de kerk.

Jonge kerk, midden in Zutphen
De kerk heeft 550 leden en samen vormen zij een jonge en actieve gemeenschap. Met elkaar willen ontdekken wie God is en wat geloven in deze tijd betekent, dat is de uitdaging. Ze besteden met elkaar tijd aan ontmoeten, bidden en vieren, maar ze willen ook graag samen actief zijn in en voor de stad. Dat doen ze bijvoorbeeld door projecten te ondersteunen zoals het Maaltijdenproject WelKóm aan tafel van de Evangelische Gemeente Zutphen, de Voedselbank in Zutphen en projecten van Vluchtelingenwerk. Ook organiseren ze jaarlijks een klusreis naar Oost-Europa samen met de Christelijke Gereformeerde Kerk (De Bron).

Jongste kerkgebouw van Zutphen
Het markante gebouw met de rode opbouw met kruis aan de Willem Dreesstraat 4 is het jongste kerkgebouw van Zutphen. Het werd in 2008 gebouwd, vlak bij de fietsbrug naar Leesten. “Afgelopen jaar was bijzonder omdat er langere tijd helemaal geen mensen naar de kerkdiensten konden komen. Online gingen de diensten gelukkig gewoon door”, aldus Jan Werkman.

Gasten altijd welkom in de diensten
“Sinds kort zijn de deuren weer wagenwijd open voor iedereen. Gasten zijn altijd van harte welkom. De diensten op zondag beginnen om 10.00 en 16.30 uur. Maar er zijn veel meer activiteiten waar iedereen welkom is. De nieuwe website vertelt er van alles over!”

Meedoen aan activiteiten voor jong en oud
De kerk is er niet alleen voor de eigen leden maar ook voor mensen in Zutphen en omstreken Werkman: “Belangstellenden hoeven niet gelovig te zijn om ergens aan mee te doen. Veel activiteiten staan open voor iedereen. Denk aan meewerken in de moestuin, een kerkdienst bezoeken, deelnemen aan een kringbijeenkomst, een gebedsmoment bijwonen of meedoen met een Alphacursus (zie voor informatie: alphanederland.org). Bij onze kinder- en jongerenactiviteiten is ook iedereen welkom of iemand nu gelovig is of niet. Denk aan de crèche (peuters) of kinderbijbelgroepen (kinderen van 4 tot en met 8 jaar) tijdens de kerkdienst, of de club Jesus4you voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar op vrijdagavond. Daarnaast zijn er activiteiten voor tieners: met een groepje ga je samen over Bijbel en geloof praten en er is veel tijd voor gezelligheid. Voor volwassenen zijn er kleinere kringen per wijk ingedeeld, waar kringleden met elkaar een stukje uit de Bijbel of een thema bespreken.”

Moestuin
Sinds twee jaar heeft Het Lichtpunt een moestuin tussen de kerk en de fietsbrug. “Daar is iedereen altijd welkom; je kunt er rustig gaan zitten en genieten van de stilte, mediteren of bidden. In de tuin wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen. Belangstellenden kunnen ook altijd meedoen met de onderhoudsploeg. De opbrengst gaat vaak naar de Voedselbank Zutphen of er wordt een ander doel bedacht.”

Zingeving en geloof
“Als iemand zingevingsvragen heeft of meer wil weten over onze kerk of over het geloof, dan kan die persoon altijd in gesprek met onze predikant Jan van Houwelingen. Via de website kan zo’n gesprek worden aangevraagd. Op de website staan verhalen over wat geloven persoonlijk voor iemand betekent.”

Kennismaken met christelijk geloof
“Tijdens een Alphacursus kunnen belangstellenden kennismaken met de basis van het christelijk geloof. Deze cursus is al vele jaren een succes in binnen- en buitenland. Om mee te doen hoef je niet gelovig te zijn, maar natuurlijk wel interesse te hebben in wat het christelijk geloof nu precies inhoudt. Thema’s die langskomen zijn bijvoorbeeld: wie is Jezus, wat staat er in de Bijbel, bestaat God, hoe kan ik bidden, etc. Deze cursus wordt twee maal per jaar aangeboden. Er is ook een versie voor jongeren, de Alpha-Youth.”

Voor meer informatie: contact@gkv-zutphen.nl