Stedendriehoek

Jubileumeditie Helden van Eefde

EEFDE – De voorbereidingen voor de tiende editie van de Helden van Eefde zijn al maanden in volle gang. De Helden van Eefde is hét openingsfestijn van de Oranjefeesten, dit jaar gepland op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 juni. De organisatie is in gezamenlijke handen van de Oranjevereniging en muziekvereniging Concordia. Het muzikale evenement vindt donderdag 8 juni vanaf 20.00 uur plaats in de feesttent bij Het Hart in Eefde.

‘The Voice of Eefde’ heeft zich ontpopt als een publiekstrekker van jewelste. Ook is er duidelijk sprake van bijvangst voor Concordia. Het jeugdorkest heeft het ledental zien groeien en de publieke belangstelling voor concerten gedurende het jaar is fors gestegen. Zozeer zelfs dat de uitvoeringen zijn verplaatst naar de Buitensociëteit in Zutphen.

Met die Buitensociëteit als concertzaal verlegt Concordia ook letterlijk de grens. Een kwestie van ruim denken, meent dirigent Jos Pijnappel. “Wil je als orkest overeind blijven, dan moet je nieuwe wegen zoeken en inspelen op de tijdgeest.” Pijnappel is de geestelijk vader van de Helden van Eefde. Hij bracht het idee in, toen hij in 2008 aantrad als nieuwe dirigent. “In Zieuwent had ik eerder al het concept bedacht en daar sloeg het bijzonder aan. Wat je ermee doet is de gewone man of vrouw in het dorp aanspreken. Niet mensen die een heel repertoire kunnen brengen, maar juist mensen die altijd met één speciaal liedje op de proppen komen. In de kroeg of bij vrienden op een feest.”

Voor de Oranjevereniging kwam de inbreng van Pijnappel als geroepen, zegt oud-voorzitter Klaas Bron. “Wij waren op zoek naar een mooie invulling voor de donderdagavond voor alle doelgroepen. De Oranjevereniging telt nog steeds bijna 1.400 leden en je wilt iedereen, dus ook de ouderen, iets moois bieden. Je doel als vereniging is een sociale structuur in het dorp tot stand te brengen. Op een feest als de Helden van Eefde spreken mensen elkaar, leren ze elkaar kennen en dan komt er vaak ook weer een vervolg. Zo komt van het een het ander, als een olievlek.”

Leuk bedacht allemaal, maar hoe kom je aan de deelnemers? Klaas Bron: “De eerste jaren moesten we mensen echt over de streep trekken. Nu is er zelfs sprake van een wachtlijst. Waar krijg je de kans op te treden met een groot live orkest achter je?” Dat de dirigent tevens arrangeur is, is ook mooi meegenomen. “Iedereen die met een lied komt kan ik een arrangement op maat geven.”

Pijnappel laat zijn orkest soepel meebewegen met de vocalisten. De muzikanten beleven ook een topavond, benadrukt slagwerker Nick van Triest. “Voor de deelnemers mag het stressvol zijn, voor ons is het met niet al te moeilijke muziek heel ontspannend. Het gaat vooral om de gezelligheid met elkaar.”