Stedendriehoek

Jubileumconcert in Martinuskerk

WARNSVELD – Op zondagavond 19 februari vindt in de Martinuskerk te Warnsveld een bijzonder jubileumconcert plaats. Dit wordt gegeven door organist/clavecinist/koordirigent Wim Riefel, met uitsluitend werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Reeds veertig jaar verzorgt Wim Riefel jaarlijks de Open kerk Martinusconcerten. Deze traditie is geliefd en steeds werken er interessante musici mee op zowel instrumentaal als vocaal gebied. Dit keer de bekende Baroktenor Henk Gunneman. Hij is een Bachspecialist en zingt onder meer in het befaamde Amsterdams Barok Choir van Ton Koopman.

Riefel bespeelt tijdens dit concert zijn fraaie Italiaanse Giusti clavecimbel (kopie 1695), dat onlangs geheel gerenoveerd is. Uit de beroemde ‘Kunst der Fuge’ zullen enkele delen uitgevoerd worden. Dit geniale werk behoort tot de laatste scheppingen van Bach en wordt beschouwd als het contrapuntisch hoogtepunt uit de westerse muziekcultuur. Op het historische, orginele Naberorgel (1836) en het Barok getinte kabinetorgel van Blank/Rossum uit 1980 worden karakteristieke Praeambulums en Fantasia uit de verzamelband van Wilhelm Friedemann Bach gespeeld. Dit bekende boek stelde vader Bach voor zijn zoon samen als leermateriaal.

Tenor Henk Gunneman zingt Bachkoralen uit het Schemellis Gesangbuch. Hierin toont Bach zijn meesterschap door de vele fraaie harmonieën als ondersteuning van de tekst. Het jubileumconcert begint om 20.00 uur en de kerk is open vanaf 19.15 uur.