Stedendriehoek

Jeugd op expeditie in Zutphen

ZUTPHEN – Ontdekken of er leven is op Mars, je eigen uitvinding bouwen en feiten van fabels onderscheiden. In de meivakantie kunnen kinderen op woensdag 1 mei in de binnenstad van Zutphen allerlei experimenten, tours en workshops doen tijdens Expeditie NEXT: het wetenschapsfestival voor kinderen dat georganiseerd wordt door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Van programma’s in samenwerking met Rechtbank Zutphen en Bibliotheek Zutphen tot samenwerkingen met onderzoekers en kennisinstellingen uit de rest van Nederland. “We prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen en ze leren over de geschiedenis en toekomst van Zutphen”, aldus Wimar Jaeger, waarnemend burgemeester van de stad.

Tijdens Expeditie NEXT gaan kinderen op expedities van professor Nova Next en haar zes vrienden. Professor Nova Next is een wetenschapper uit het jaar 2100. (Foto: Lucas Kemper)

Van alles te weten komen over het heelal

Zij heeft een groot probleem: in de toekomst is alle kennis kwijtgeraakt. Daarom keert zij terug naar 2024 om kinderen om hulp te vragen om die kennis terug te vinden. De kennis is te vinden bij de honderden proefjes, spellen, tours en mini-colleges.

Allerlei onderzoekers, musea en kennisinstellingen staan met een programmaonderdeel op het festival. Natuurkundige Rasa Muller is een van de wetenschappers die onderdeel is van Expeditie NEXT. Muller doet onderzoek in Italië naar neutrino’s: kosmische deeltjes die overal doorheen kunnen vliegen. Op Expeditie NEXT is ze de wetenschapper waar kinderen al hun vragen over het allergrootste (het heelal) en het allerkleinste (kosmische deeltjes) mogen afvuren: “Het is leuk om kinderen kennis te laten maken met deze onzichtbare werelden die enorm tot de verbeelding spreken. Je ziet de kinderen nieuwsgierig worden als we het hierover hebben. Ze gaan stiekem met meer vragen naar huis, dan waarmee ze kwamen.”

Mullers interesse voor de wetenschap begon ook vanuit haar nieuwsgierigheid op jonge leeftijd: “Ik hield een lijst met vragen bij waar ik het antwoord nog niet op wist, zoals: waarom betrekt je gezicht als je iets moeilijks probeert?”

Zutphen is er klaar voor

Expeditie NEXT vindt ieder jaar op een andere plek in Nederland plaats. Van Rotterdam naar Franeker, naar Middelburg en nu naar Zutphen. “Het is voor ons een grote eer dat Expeditie NEXT dit jaar naar onze stad komt”, vertelt burgemeester Wimar Jaeger. “Ik vind het ook een hele logische keuze. Zutphen is namelijk een van de bakermatten van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. In 1777 schreef Jan Floris Martinet in de Bourgonjetoren hier zijn catechismus, waarin hij onderzoek deed naar de waarneembare natuur om ons heen.”

Jaeger kijkt uit naar het programma over de thema’s die specifiek in Zutphen leven, zoals archeologie: “In Zutphen is de oudste nederzetting van Nederland gevonden. Ik verheug mij op het programma dat een link heeft met de archeologische wetenschap.”

Expeditie NEXT werkt dit jaar samen met onder meer de gemeente Zutphen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak, Dat Bolwerck, Rechtbank Zutphen, Bibliotheek Zutphen, lokale onderwijsinstellingen en de inwoners van de stad. De lokale gastvrijheid zorgt voor een festival op vele locaties in het stadscentrum, met de Houtmarkt, de Zaadmarkt en ‘s-Gravenhof als onderdelen van het festivalhart.

Praktische informatie

Het festival vindt plaats op 1 mei in het centrum van Zutphen van 11.00 tot 17.00 uur. De programmering richt zich op kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen. Volwassenen betalen €7,50, waarvoor zij twee consumptiebonnen op de dag zelf krijgen. De kaartverkoop start op vrijdag 1 maart op www.expeditienext.nl. Vanaf dat moment wordt ook het programma bekendgemaakt.

Meedoen?

Expeditie NEXT zoekt inhoudelijke- en/of mediapartners en wetenschappers die een bijdrage willen leveren aan het festival. Heb je interesse? Neem contact op via info@expeditienext.nl. Ook als je als vrijwilliger wilt meewerken, een leuk idee of een specifieke vraag hebt, kun je contact opnemen via info@expeditienext.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Expeditie NEXT op www.expeditienext.nl. Inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het programma en de kaartverkoop kan ook op deze website. Kijk ook op de Facebook- en Instagrampagina van de Nationale Wetenschapsagenda voor updates.

Fotografie: Lucas Kemper en Max Kneefel.