Stedendriehoek

IVN 40 jaar actief in de natuur

ZUTPHEN – In januari 1983 is in Zutphen een IVN-afdeling opgericht. “Dit jaar staan wij stil bij ons veertigjarig bestaan. Wij organiseren verschillende activiteiten waarbij het ontdekken en beleven van de natuur centraal staan”, vertelt Annemiek van der Velden, voorzitter van het IVN Zutphen.

“Als eerste draait op woensdag 22 februari om 15.00 uur in Cinemajestic een voorvertoning van de film ‘Onder het maaiveld’, over alles wat er onder de grond gebeurt en welke diertjes daar allemaal leven. Dit is een openbare voorstelling voor een speciale prijs van 7,50 euro. Reserveren kan via de site van Cinemajestic.”

“Wij hebben natuurlijk ook een besloten feest voor onze leden, dat zal in april zijn. Op woensdag 3 mei is voor het eerst een nieuwe route in de stad Zutphen te lopen, een belevingstocht speciaal voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Tijdens de wandeling maken ze kennis met de natuur in de stad Zutphen. De wandeling begint op de Schupstoel, bij de Geluksvogels, en eindigt hier ook weer. “In september organiseren we nog een fotowedstrijd voor jong en oud, waarbij het onderwerp natuurlijk ‘natuur in en om Zutphen’ is.”

Sinds 1983 heeft IVN Zutphen honderden excursies en cursussen georganiseerd, natuurlessen gegeven op scholen en mensen opgeleid tot natuurgids. Ook zijn er onder andere met leerlingen van het Isendoorn College vele wilgen geknot. De laatste jaren is IVN steeds vaker gesprekspartner voor onder andere de gemeente Zutphen, op terreinen waar de natuur een belangrijke rol speelt, zoals de omgevingsvisie en de biodiversiteit in de stad.