Stedendriehoek

Is het Christendom ‘Plato voor sukkels?’

ZUTPHEN – Filosofiecafé Zutphen staat donderdag 28 september in het teken van Plato. Plato (427-347 v.C.) is de grootste van alle filosofen. Dat klinkt overdreven. Zo wordt Shakespeare ook vaak beschreven als de allergrootste dichter en schrijver. En voor allebei geldt: als je hem leest, blijkt alle lofprijzing nog terecht ook.

Nietzsche sprak denigrerend over het christendom als ‘Plato voor sukkels’. We zullen zien in hoeverre hij gelijk had. Plato is onder andere de filosoof die het vermoeden dat er meer is tussen Hemel en Aarde op indrukwekkende wijze heeft bevestigd. Hij is echter ook de eerste die dit vermoeden weer uit de lucht schoot.

De lezing wordt verzorgd door Bert Keizer. Hij studeerde filosofie in Engeland en geneeskunde in Amsterdam. Van 1982 tot 2015 werkte hij als arts in Amsterdamse verpleeghuizen. Hij werkt nu bij het Expertisecentrum Euthanasie.

Keizer schreef meerdere boeken over filosofie en geneeskunde. Zijn laatste boek is Reis om de Dood – van As tot Ziel. Hij schreef columns voor Filosofie Magazine en Medisch Contact en dat doet hij nog steeds voor Trouw. Zijn Leven en werk van Ludwig Wittgenstein werd onlangs herdrukt in een herziene uitgave.

De lezing wordt gehouden op 28 september in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. De zaal gaat open om 19.00 uur, aanvang is om 19.30 uur. De kosten bedragen €15,-, contant te voldoen (pinnen kan niet). Graag vooraf aanmelden via e-mail info@filosofiecafe.nl. Er zijn maximaal zestig plaatsen beschikbaar.