Stedendriehoek

Intiem monument van een familiegeschiedenis

ZUTPHEN – Op zaterdag 25 maart opent Galerie Sprank haar deuren op het adres Spittaalstraat 90 te Zutphen. De voormalige woning van kunstenaarsechtpaar Jacques van Es en Netty Franssen is al langer toegankelijk voor publiek. Via de galerie zal het aanwezige werk nu ook te koop aangeboden worden.

Vijftig jaar geleden, in 1973, neemt het echtpaar hun intrek in het monumentale pand. Meer dan veertig jaar hebben zij er beneden hun woning en boven hun ateliers. Ze voeden er hun kinderen op en transformeren het huis in de loop van de decennia tot een op zichzelf staande sculptuur. Ze noemen het: Sculptuurhuis De Egge.

Het woord ‘egge’ verwijst naar het landbouwwerktuig dat wordt gebruikt voor het zaaiklaar maken van de grond. Jacques en Netty lijken hiermee te willen zeggen dat er, om groei mogelijk te maken, vaak iets ongemakkelijks of onaangenaams nodig is: die kleine scherpe tandjes die door de aarde worden getrokken om geultjes in de grond te graven, waarin vervolgens gezaaid kan worden.

Filosofie

Deze filosofie is vooral terug te zien in het werk van Jacques van Es: het staat bol van de symboliek, waardoor het op het eerste oog misschien moeilijk te doorgronden lijkt. Vaak gaat zijn werk echter over de meest simpele dingen in het leven, zoals zijn gezin en wat het betekent om ergens te wonen. Met zijn soms conceptuele kunst schijnt Jacques een licht op de zin van het leven.

Lange tijd heeft Jacques zijn werk als een enorme sculptuur bijeen willen houden. In 2014 verwezenlijkt hij zijn zogenoemde Vijfvoudige Sculptuur tijdens een groots opgezette manifestatie die deels in het Koelhuis en deels in het Sculptuurhuis plaatsvindt. Met de opening van Galerie Sprank mag zijn oeuvre uiteen gaan vallen en een nieuwe bestemming krijgen.

Zichtbaarder

Netty Franssen heeft als kunstenaar een volledig eigen filosofie en van haar zijn er al wel eerder werken verkocht. Op dit moment neemt haar werk binnen het Sculptuurhuis minder ruimte in dan het werk van Jacques. Galerie Sprank neemt graag de taak op zich om Netty’s werk zichtbaarder te maken, onder andere door toekomstige exposities volledig aan haar werk te wijden en eventueel een herdruk te publiceren van haar in 2018 in eigen beheer uitgegeven autobiografie.

Tijdens de feestelijke opening op zaterdag 25 maart is het hele huis, inclusief de ateliers, open voor bezichtiging. Naast de originele werken zullen er enkele reproducties van het werk te koop zijn. De deur gaat open om 15:00, het officiële moment vindt plaats om 15:30. Na de opening kan de galerie bezocht worden op afspraak. Een deel van het werk en de filosofie van Sprank zullen terug te vinden zijn op www.galeriesprank.nl. (Foto: Bram van Es)