Stedendriehoek

Internationale poëziefilms in Luxor

ZUTPHEN – Op zondag 28 januari is het internationale Zebra Poetry Film Festival te gast in het Zutphense Luxor Theater, gevestigd aan Houtmarkt 64. In het kader van de Poëzieweek worden de prijswinnende poëziefilms van de laatste festivaleditie vertoond. Het gaat om films uit onder meer Engeland, Duitsland, Rusland, de Verenigde Staten, Taiwan en Portugal.

Het Zebra Poetry Film Festival, met vertoningen in Münster en Berlijn, bestaat al sinds 2002 en is het grootste poëziefilmfestival ter wereld. Iedere twee jaar biedt het dichters, filmmakers en liefhebbers van over de hele wereld een podium voor films gebaseerd op gedichten. Voor de laatste editie selecteerde de festivalleiding uit een totaal van 1100 inzendingen van over de hele wereld uiteindelijk 220 films voor vertoning. Hiervan werden 80 films genomineerd en 11 films onderscheiden.

 

Het Luxor Theater in Zutphen is het eerste en enige ‘satelliettheater’ buiten Duitsland waar dit bijzondere pakket films te zien is. Winfried Bettmer, directeur van de Filmwerkstatt Münster en organisator van het festival, zal persoonlijk aanwezig zijn om het programma in te leiden.

 

Onder de dichters wier werk verfilmd is, zijn Gary Snyder, Shuntaro Tanikawa, Vladimir Mayakovsky en Guillaume Apollinaire. Bezoekers krijgen van alle gedichten de tekst uitgereikt om mee te lezen of thuis nog eens na te genieten. Kaartverkoop via de kassa of www.luxorzutphen.nl