Stedendriehoek

Inspirerend boek over tegenslag: ‘Dichter bij het ongrijpbare van mijn gevoel’

Auteur Eke Mannink overhandigt coronaproof een exemplaar van het boek Tegenslag aan Stef Kreymborg.

Ik twijfelde even of ik mee zou doen.” Stef Kreymborg van de IJsselsalon aan de IJsselkade denkt terug aan de zomer van 2019. Eke Mannink – journalist en schrijver, tevens columnist van deze krant – vroeg haar toen voor een artikel in het Financieele Dagblad. Ze tekende voor de rubriek Tegenslag verhalen op over de veerkracht die sommige mensen ontwikkelen bij pech.

Kreymborg verloor begin 2018 haar levenspartner Remko Kraamwinkel. Hij stierf onverwacht, aan een aneurysma. “Uiteindelijk besloot ik het wel te doen”, zegt Kreymborg, “omdat het me goed leek dat ook mensen die mij niet kennen het verhaal konden lezen en er wellicht iets aan hadden. Ik heb er geen spijt van.” Opmerkelijk detail is dat Kreymborg, ver voordat het verzoek namens het FD haar bereikte, een van haar tuinmuren in het voor het FD kenmerkende ‘geel roze’ dan wel ‘roze geel’ had geschilderd. “Ik had het specifiek zo besteld in de verfwinkel.”

Waarom is de publicatie Kreymborg goed bevallen? “Ik heb het idee dat het verwoorden van wat me is overkomen, zorgde voor een helderder beeld. Alsof ik zo dichter bij het ongrijpbare van mijn gevoel kon komen. Bij de pijn, het missen, het verdriet, de rouw. Op die manier hielp het mezelf ook.”

In februari 2018 zaagde Kreymborg met haar man een boom om in de achtertuin van haar moeder in Amstelveen. Daarna sleepten ze samen de takken naar de voorzijde van het huis. Op een gegeven moment bleef Remko wel erg lang weg. Stef ging kijken waar hij bleef en trof hem in een verlaagd deel van de tuin, op het mos. Ze wist meteen dat het mis was. ‘Ga er maar aan staan Stef, nu ben jij aan de beurt’, flitste door haar hoofd.

Haar manier van omgaan met dit plotselinge verlies en de wijze waarop ze verder leefde, beschreef Eke Mannink in haar artikel. Onlangs werd het, met negenendertig andere verhalen over uiteenlopende vormen van tegenslag, gebundeld door uitgeverij Atlas Contact.

“Als er weer zoveel reacties komen als destijds na het verschijnen van het artikel, dan krijg ik het de komende tijd druk”, zegt Kreymborg. Ze heeft haar atelier van het tuinhuis naar de expositieruimte verplaatst. Zo kan ze inkomsten genereren uit de verhuur. “Concerten of andere bijeenkomsten met veel publiek zitten er de komende tijd toch niet in”, aldus Kreymborg. “Daarom werk ik nu hier en ontvang mensen op afspraak om mijn werk te komen bekijken.”

Ze houdt de moed erin, ondanks de tegenslag die wereldwijd rondwaart in de vorm van een virus. Op de vraag of ze bij mooi weer geen bezoekers buiten kan ontvangen, schudt Kreymborg kordaat het hoofd. “Dan zou ik ons plantenperk moeten herinrichten. En Remko had bedacht dat onze kleinkinderen later een rondje om de bloemen konden fietsen. Dus dat laat ik lekker zo.”

Leven met tegenslag. Gesprekken over ongeluk en veerkracht. Door Linda Huijsmans, Grieteke Meerman en Eke Mannink. Atlas Contact, 22,99 euro. Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.