Stedendriehoek

Inclusieve Monumentendagen

Op zaterdag 11 en zondag 12 september zijn de Open Monumentendagen. In de hele gemeente Zutphen zijn zo’n vijftig historische gebouwen, ateliers, torens en musea het hele weekend gratis toegankelijk. “We heten iedereen van harte welkom in Zutphen”, aldus voorzitter Ineke Hissink-Kapper.

Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument, waarbij gastvrijheid, toegankelijkheid en inclusiviteit centraal staan. Met het thema sluit Open Monumentendag ook aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’. Hierbij aansluitend zorgt Open Monumentendag Zutphen ervoor dat het Bolwerck toegankelijk wordt én blijft voor mensen in een rolstoel. Open Monumentendag schenkt namelijk enkele rolstoel-oprijplaten die het monument toegankelijk maken aan Dat Bolwerck.

Lancering nieuw monumentenboek

Op vrijdagavond 10 september is in de Buitensociëteit de officiële opening van het theaterseizoen en dit wordt gecombineerd met de – kleinschalige – aftrap van Open Monumentendag 2021. Voorzitter Ineke Hissink-Kapper houdt een kort woordje en daarbij wordt een nieuw boek ‘100 Highlights van Zutphen’, gelanceerd waarin – hoe toepasselijk – de honderd mooiste monumenten van Zutphen gepresenteerd worden.

Monument van het Jaar
De aardappelkelder bij de Warkense Molen is een van de kleinste rijksmonumenten van Nederland. Dit jaar is het door de gemeente Zutphen en het Comité Open Monumentendag verkozen tot Monument van het Jaar. De aardappelkelder uit 1878 is namelijk in slechte staat en moet dringend gerestaureerd worden. De benoeming tot Monument van het Jaar en de daarbij gestarte crowdfunding is een eerste stap om de middelen bijeen te krijgen. Tijdens Open Monumentendag is de Warkense Molen op beide dagen geopend.

Divers programma
Net als voorgaande edities is het programma weer divers. Er zijn niet alleen historische gebouwen, musea en ateliers te bezoeken, er zijn ook rondleidingen, enkele optredens, speciale kinderactiviteiten en wandelingen. Nieuw dit jaar is bijvoorbeeld de openstelling van Huis ’t Velde op de zondag, het onderkomen van het Leger des Heils op het Hagepoortplein en de Proeflokalen op het Vispoortplein. Ook zijn er dit jaar extra veel ateliers, al dan niet in monumentale panden, geopend. Tijdens beide Open Monumentendagen is de Burgerzaal weer ingericht als informatiecentrum. Hier staan stands van sponsoren en verenigingen, starten diverse wandelingen én is ook het gratis programmaboekje van Open Monumentendag verkrijgbaar.

Coronamaatregelen
Uiteraard worden tijdens het hele weekend de geldende coronamaatregelen in acht genomen. Het comité heeft ervoor gekozen om niet op afspraak te werken. Monumenten zijn dus vrij toegankelijk, maar dat kan wel betekenen dat bezoekers soms even moeten wachten voordat zij een monument kunnen bezichtigen omdat voor sommige locaties een maximum aantal bezoekers geldt. Ook wordt aan bezoekers gevraagd om de anderhalve meter afstand te houden. Voor meer informatie: www.openmonumentendagzutphen.nl