Stedendriehoek

In een lastige periode staat Perspectief Zutphen naast je

ZUTPHEN – Klanten van Spijs op de Kaardebol hebben kans bediend te worden door de goedlachse Mineke. Je ziet niet aan haar dat ze uit een zwarte periode komt. “Het leven werd te zwaar en ik zag het niet meer zitten”, vat ze samen. Mede dankzij Perspectief Zutphen is ze op de weg terug. “Ik heb veel aan Yvonne te danken”, vindt Mineke. Sociaal werker Yvonne Hendriks van Perspectief Zutphen: “Uiteindelijk heeft ze het wel zelf gedaan.”

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt mensen met uiteenlopende vragen. De sociaal werkers gaan naast de persoon staan, zodat die door kan. Ze weten de juiste weg te bewandelen, kennen de instanties en – in het geval van Mineke – helpen met het vinden van een goede daginvulling. “Daar hebben we geen blauwdruk voor, want elke vraag is weer anders, elk mens heeft wat anders nodig.” Yvonne kon Mineke op velerlei vlakken helpen. Met als resultaat dat zij nu weer een dagbesteding heeft, onder de mensen komt, een uitkering krijgt en door al die aspecten het leven nu weer ziet zitten.

Stuurloos

Mineke belandde in een neerwaartse spiraal, nadat zes jaar geleden haar man plotseling overleed. Ze raakte diep in de put. Toen kort daarna ook haar vader overleed, stond ze er helemaal alleen voor, verdween de financiële zekerheid en zag ze het niet meer zitten. “Ik ben altijd verwend door mijn vader en door mijn man en heb ook nooit buiten de deur hoeven werken. Nu was ik mijn stuur kwijt en ging ik rondzwerven. Het idee dat ik naar de sociale dienst moest, hing als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd.” Ook buren maakten zich zorgen om Mineke en die benaderden Perspectief Zutphen. Yvonne Hendriks nam daarna contact met haar op. Ze regelde dat Mineke tijdens een grote renovatie van haar huis naar een logeerwoning kon, heeft met haar haar huis opgeruimd en Buurtservice geregeld en ging mee naar de sociale dienst. Omdat Mineke ook onder de mensen wilde zijn, nodigde ze haar uit voor de koffieochtenden (met aansluitend een lunch) in de ‘hopwoning’ van Perspectief Zutphen aan de Weg naar Laren en bracht haar in contact met Ixta Noa. Die koffieochtenden bezoekt Mineke nu wekelijks.

Werkervaringsplek

Ze ging ook op zoek naar een meer structurele tijdsbesteding. Een participatiecoach van GelreWerkt! regelde trainingen en gaf Mineke de kans om te ervaren waar ze past, zoals in de productie, een wasserij of een bakker. Niet alles bleek een match, totdat Mineke bij Spijs op de Kaardebol kon beginnen op een werkervaringsplek. “Dat was liefde”, glundert ze. “Het voelt hier goed, er hangt een heerlijke vibe en ze zijn hier mensgericht.” Langzamerhand krijgt ze de regie over haar leven terug.

Voor iedereen

Iedereen die ook wel wat hulp kan gebruiken, kan contact opnemen met Perspectief Zutphen. Yvonne Hendriks: “Je kunt ons altijd bellen, je vraag stellen via mail (info@perspectiefzutphen.nl) en binnenlopen in onze hopwoningen en buurthuizen. Samen maken we een wijk waar je prettig met elkaar kunt wonen, waar iedereen er mag zijn.”

Foto:

Met dank aan Perspectief Zutphen heeft Mineke weer een plezierige daginvulling; ze heeft een werkervaringsplek bij Spijs op de Kaardebol. (Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)